Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U ilegalnom bh. rudniku: Ćumur i čemer – ‘Učenik generacije’ u divljem rudniku

U ilegalnom bh. rudniku: Ćumur i čemer – ‘Učenik generacije’ u divljem rudniku

Od ovog posla, od ovog čemera, žive hiljade duša u Kaknju i okolini, i da nije ovih jama u koje se zavlačimo, ovaj bi narod pocrk'o od gladi”, priča 42-godišnji bravar.

 

Padine sela Ričica povrh Kaknja pune su hrpa izrovljene crne zemlje sa uskim otvorima koji vode u njenu utrobu.

Izdaleka, ove hrpe izgledaju kao džinovski krtičnjaci, ali kada se približite, shvatite da je zemlja ustvari ćumur, a otvori – ulazi u primitivne, ilegalne rudnike u koje “rudari” ulaze baš poput krtica – zgurenih leđa, gotovo čučeći. 

Pored svakog takvog rudarskog okna je akumulator koji proizvodi struju za svjetlo u jami i bušilice. Dok u podnožju, u decembarskoj sumaglici selo gotovo i ne diše, na brdima oko njega akumulatori izode brundavi koncert.

Stajemo pred prvu jamu uz put i osim akumulatora, što poskakuje iznad “okna”, nema  žive duše. Međutim, pored jame je poveća gomila ćumura i očigledno je da u njoj neko radi.

Dok uskom tranšejom, punom blatnjave vode, pokušavamo doći do ulaska u jamu i vidjeti ima li koga, iz nje izlijeću civare prepune crnog ćumura koje vozi zadihan, mlad momak, samo u majici kratkih rukava, hlačama i gumenim čizmama. Na glavi mu je jeftina, kasnije će kazati – kod Kineza za 13 maraka kupljena, lampa.

Kopači i gazde

Ispočetka ne želi govoriti, jer “neće da mu na kosti navalimo inspekciju i policiju”, ali kad obećamo da nećemo pisati imena, počinje priču i pristaje da ga zovemo Ronaldo, prema prezimenu poznatog fudbalera, ispisanom na njegovoj majici.

Kaže da nema ni punih 18 godina i da je najmlađi u jami. Završio je srednju školu i već nekoliko mjeseci vadi ćumur. Na naše iznenađenje što nema nikakvu zaštitnu opremu, pa čak ni šljem, jednostavno kaže da mu – ne treba.

“Ja začas utrčim u jamu, natrpam ćumur u tačke i izvezem ga ovdje na hrpu, a poslije dođu kamioni i to pokupe. A u jami je vruće, pa sam kratkih rukava”, objašnjava.

Veli da dnevno rade četvorica-petorica kopača te da jama ima trojicu “gazda”.  Kad kaže gazde, misli na ljude koji su otvorili jamu.

 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

U ilegalnom bh. rudniku: Ćumur i čemer

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top