Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Gazi protesti protiv samita u Bahreinu: Nikada nećemo Palestinu prodati za novac

U Gazi protesti protiv samita u Bahreinu: Nikada nećemo Palestinu prodati za novac

U Gazi i Khan Yunusu su održani protesti protiv međunarodnog ekonomskog samita o Palestini koji se održava u Manami, glavnom gradu Bahreina, javlja Anadolu Agency (AA).

Palestinci, okupljeni u Gazi, nosili su transparente na kojima je pisalo “Hvala svima koji obacuju samit u Bahreinu” i “Ne prodaji Palestine”.

Okupljeni su s protesta poručili da nikada neće prodati svoju domovinu za novac i materijalne ustupke.

Amir el-Jeab iz Demokratske unija Palestine (FIDA) u obraćanju je kazao da Sjedinjene Američke Države nikako ne mogu biti posrednik u bilo kojem političkom procesu u regionu.

“SAD su sada i same postale dio problema, a ta zemlja je ujedno i neprijatelj palestinskog naroda”, rekao je el-Jeab, te dodao da Palestinci odbacuju sve projekte i inicijative čiji je cilj ugrožavanje palestinskih nacionalnih ideja i borbe za slobodu.

Halid el-Bats, zvaničnik palestinskog pokreta Islamski džihad, istakao je da se Palestinci oštro protive ekonomskom samitu u Bahreinu te da taj skup jasno zagovara izraelsku desničarsku politiku.

Demonstranti u gradu Khan Yunusu su zapalili zastave Izraela i SAD-a kao i fotografije izraelskih političkih zvaničnika.

Hamad er-Rakab iz pokreta Hamas u obraćanju prisutnima je kazao da palestinski narod nikome nije dozvolio da ih zastupa na skupu na kojem bi se razgovaralo o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Naglasio je da Palestinci nikada neće prodati svoju zemlju i da nikada neće odustati od, kako je rekao, svoje pravedne borbe.

U Bahreinu je jučer počela dvodnevna konferencija koju o bliskoistočnoj krizi organiziraju Bahrein i Sjedinjene Američke Države, a koju oštro osuđuju palestinske vlasti.

Skup slovi za prvi korak u predstavljanju američkog plana za rješenje palestinsko-izraelskog konflikta kojeg američki predsjednik Donald Trump naziva “Sporazumom stoljeća”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top