Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Fojnici organizovan Treći susret turskih diplomanata

U Fojnici organizovan Treći susret turskih diplomanata

U Fojnici je organizovan Treći samit turskih diplomanata, a u organizaciji BH Asocijacije alumnija Turske (TUMED), javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 60 diplomanata koji su završili fakultete na univerzitetima u Turskoj okupilo se danas u bh. gradiću gdje će u okviru dvodnevnog programa održati radionice i druge različite aktivnosti kroz koje će imati priliku razmijeniti svoja iskustva.

Ceremoniji otvaranja Samita prisustvovao je predsjednik Ureda za kulturne i društvene poslove pri Direkcij za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) Murat Kazancı.

On je izrazio svoje zadovoljstvo zbog boravka u BiH, te je istakao kako će sutrašnjem dijelu programa prisustvovati i predsjednik YTB-a Abdullah Eren. Kazanci je informisao diplomante o aktivnostima YTB-a te istakao kako je ona osnovana 2010. godine.

“Naša direkcija se temeljno bavi aktivnostima vezanim za dijasporu, odnosno vezanim za turske državljane u inostranstvu. Također imamo kulturne i društvene aktivnosti koje se tiču naših srodnih zajednica u svijetu. Naša treća važna aktivnost je stipendiranje studenata iz različitih zemalja koji stiču obrazovanje na univerzitetima u Turskoj”, rekao je Kazanci.

Osvrnuo se i na aktivnosti ovogodišnjeg Samita turskih diplomanata, kazavši kako je današnja radionica vrlo značajna u kontekstu da bi mogla otvoriti put drugim projektima u budućnosti, ali isto tako i doprinijeti jačanju odnosa Bosne i Hercegovine i Turske.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je kako su BiH i Turska dvije zemlje koje su u određenim periodima historije pretrpjele određene teške periode i neprilike.

Koc je prokomentarisao i posljednja dešavanja vezana za ekonomske napade na Tursku.

“Očigledno da određenim ljudima ili određenim grupama smeta jaka Turska. Jer, nalazimo se u jednoj vrlo osjetljivoj regiji. U regiji u kojoj se praktično igra šahovska partija i nalazimo se u regiji koja je bogata prirodnim resursima. Kroz historiju smo uvijek bili izloženi različitim poteškoćama. No, ono što nas je uvijek držalo jakim i na nogama jeste naš nesebičan rad na terenu, naša tolerancija i naša ljubav prema covjeku”, poručio je Koc.

Ambasador Koc je istakao kako svršenici univeziteta u Turskoj predstavljaju svojevrsne ambasadore u svojim zemljama i zbog toga je veoma značajno da se organizuju aktivnosti ovog tipa.

Koc je na kraju istakao kako će ambasada Turske uvijek pružati podršku aktivnostima TUMED-a.

“Vjerujte da smo uvijek uz vas, vi se trudite da napravite jedan korak, mi ćemo napraviti dva”, kazao je Koc.

Predsjednik TUMED-a Adis Alagić je izrazio zadovoljstvo jer je ovogodišnji samit organizovan u historijskom bh. gradu Fojnici. Dodao je kako će TUMED i u narednom periodu nastaviti samite organizovati u različitim gradovima.

Alagić je dodao kako, pored velikog broja diplomanata, skupu u Fojnici prisustvuje i devet svršenika srednje škole koji će školovanje nastaviti u Turskoj. Turski diplomanti će, kako je kazao, potruditi se da im prenesu svoja iskustva iz Turske.

Nakon ceremonije otvaranja samita, program je nastavljen radionicama na kojima su iznesene ideje o tome na koji način se može doprinijeti razvoju BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top