Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U džamijama širom BiH organizovana sergija za izbjeglice sa Bliskog istoka

U džamijama širom BiH organizovana sergija za izbjeglice sa Bliskog istoka

Na prijedlog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, danas nakon džuma-namaza u džamijama širom Bosne i Hercegovine organizovana je sergija, prikupljanje pomoći za izbjeglice sa područja Bliskog istoka, piše Anadolu Agency (AA)

Veliki broj vjernika se nakon džuma-namaza priključio ovoj akciji i na svoj način i koliko može pomogao izbjeglicama koje se nalaze u teškoj situaciji. 

Iz Islamske zajednice u BiH napominju kako je prijedlog reisu-l-uleme Kavazovića usvojen na sjednici Rijaseta održanoj 27. augusta ove godine u cilju pomoći izbjeglicama koje bježeći iz ratom zahvaćenih zemalja traže bolji i sigurnii život.

“Svjedoci smo da je ovo jedna od najvećih izbjegličkih kriza u Evropi i svijetu, kao i iskušenja kroz koja prolaze ti ljudi na svom putu. Kolone izbjeglica u nama bude bolna sjećanja na našu ne tako davnu prošlost kada smo i sami bili suočeni sa stradanjima i progonima sa svoje zemlje i topraka. Zato očekujemo od vjernika da iskažu svoju solidarnost sa tim napaćenim ljudima, te pokažu humanost na djelu”, navodi se, između ostalog, iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Također, iz Islamske zajednice su ranije pozvali sve građane da daju svoj doprinos u prikupljanju pomoći za izbjeglice.

“Pozivamo mešihate i urede muftija da putem glavnih imama obavijeste sve hatibe te najave sergiju koja će se organizirati 4. septembra 2015. godine, nakon džuma-namaza”, istaknuto je iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top