Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U dvije godine 69 EMMAUS-ovih kuća za pogođene poplavama i socijalno ugrožene

U dvije godine 69 EMMAUS-ovih kuća za pogođene poplavama i socijalno ugrožene

  Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS u protekle dvije godine prikupio je pomoć od stranih i domaćih donatora, i organizovao izgradnju i rekonstrukciju 62 kuće tokom majskih poplava, ukupne vrijednosti radova više od 600.000 KM, dok je ukupna vrijednost izgradnje kuća sa doniranom humanitarnom pomoći u vrijeme poplava bila oko 2 miliona KM. Trenutno su u izgradnji tri kuće za socijalno ugrožene porodice, a u planu je izgradnja još četiri kuće.

Ovim je MFS – EMMAUS kao humanitarno udruženje u samo dvije godine organizovao izgradnju i rekonstrukciju 69 kuća za one kojima je pomoć bila ili je još uvijek potrebna.

Kad je riječ o izgrađenim i obnovljenim kućama tokom majskih poplava 2014., radi se o 49 kuća u Bosanskom Šamcu, 11 u Doboju i po jednoj kući u Doboj Jugu i Gračanici. Korisnici su bili ljudi koji nisu sami mogli finansirati radove ili su socijalno ugroženi.

Trenutno su u toku završni radovi na izgradnji dvije kuće, i to za socijalno ugroženu porodicu u Lukavici Rijeci Mirsade i Jasmina Suljkanović koja je započeta u martu ove godine, i za jetimsku porodicu u Mionici kod Gradačca, dok se rekonstrukcija kuće, također za jetimsku porodicu radi u Jelovče Selu kod Srebrenika. Vrijednost radova na ove 3 kuće je oko 90.000 KM.

«Tokom tradicionalnog Emmausovog «Međunarodnog omladinskog radnog kampa u Potočarima» koji se u u julu ove godine u Srebrenci održava 11 put, počet će se sa izgradnjom dvije kuće za višečlane socijalno ugrožene povratničke porodice. Do kraja godine MFS – EMMAUS planira izgradnju još dvije kuće. U Tuzli će početi radovi na izgradnji kuće za jetimsku porodicu u vrijednosti oko 40.000 KM, a u Kalesiji je planirana izgradnja kuće za četvero djece bez roditeljskog staranja u vrijednosti oko 90.000 KM», kazao je direktor MFS – EMMAUS-a Hamzalija Okanović..

Dobro se boljim vraća!

O MFS – EMMAUS:

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top