Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U D. Vakufu, Bugojnu, Turbetu i Travniku prikazan film “Pucanj u dušu”

U D. Vakufu, Bugojnu, Turbetu i Travniku prikazan film “Pucanj u dušu”

Proteklog vikenda je na području Srednjobosanskog kantona organizovana promocija dokumentarno-igranog filma „Pucanj u dušu“.

Organizatori promocije su bili Muftijstvo travničko i Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija a projekcije filma su upriličene u Donjem Vakufu, Travniku, Turbetu i Bugojnu.

Film “Pucanj u dušu” je snimljen u produkciji Exitmedije iz Sanskog Mosta, a dio je kampanje “Filmom za ljudska prava”, koji zajednički organiziraju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe, s ciljem podizanja svijesti društva o posljedicama i poteškoćama žrtava, svjedoka i preživjelih seksualnog zlostavljanja i silovanja počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se obratili predstavnica „Udruženje žrtava i svjedoka genocida“ Sanita Bilanović, Munira Subašić predsjednica udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, Enes Hotić autor filma, te muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

U obraćanju je naglašeno da nasilje nad ženama je nasilje jednako ogavno i strašno ma s koje strane dolazilo i treba ga oštro osuditi, a počinioce kazniti bez obzira na porijeklo, nacionalnost ili vjeru. Sve drugo više govori o nama i našoj (ne)svijesti prema osjećajima i potrebama drugog i drugačijeg.

Nažalost, stradanje žena i kršenje njihovih prava se nije završilo s okončanjem ratnih dejstava. Ono je nastavljeno kroz nasilje u porodici, na radnom mjestu, u školi… O tome se malo govori, a puno ćuti. Upamtite – našom tišinom postajemo saučesnici zločincima i zlostavljačima. Podsjećamo da u našoj zemlji živi najmanje 60 djece koji su rođeni kao posljedica ratnog zločina silovanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top