Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Doboj Istoku otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata

U Doboj Istoku otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata

Sredstva za izgradnju spomen-obilježja obezbijedili Općina Doboj Istok i Unija općina turskog svijeta

U mjestu Polje, u općini Doboj Istok danas je svečano otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata od 1992.-1995. godine na području ove općine. Sredstva za izgradnju spomen-obilježja šehidima obezbijedila je Općina Doboj Istok te Unija općina turskog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost otvaranja spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata održana je povodom 4. jula, Dana 109./224. brdske brigade u mjestu Polje, u općini Doboj Istok.

Kemal Bratić, načelnik Općine Doboj Istok rekao je za Anadolu Agency (AA) kako je ovo izuzetno značajan projekat.

“Za mene kao općinskog načelnika i stanovnika općine Doboj Istok je najveći i najznačajniji projekat koji smo uradili u mom mandatu uz pomoć donatora. Radi se o centralnom spomen-obilježju. U našim mjesnim zajednicama, svaka zajednica ima lokalno spomen-obilježje našim šehidima, ali falilo je to centralno spomen-obilježje. Zahvaljujući donatorima, Uniji općina turskog svijeta (TDBB), njihovom predsjedniku i generalnom sekretaru, gospodinu Solaku, uspjeli smo obezbijediti sredstva za finansiranje ovog zdanja. Naravno, on je simbol da ne smijemo nikada zaboraviti ono što se desilo i da nam svima bude opomena. Nalazi se na veoma lijepom mjestu gdje će dosta prolaznika moći vidjeti ispisana imena naših šehida, naših najvećih sinova koji su dali svoje živote da bi mi danas imali ovako lijepu našu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Bratić.

Bratić je napomenuo da se na spomen-obilježju nalazi 340 imena šehida i civilnih žrtava rata.

“Ukupno je 340 imena šehida zajedno sa imenima civilnih žrtava rata. Specifična smo općina koja je imala linije razgraničenja na nekih 200-300 metara zračne linije tako da je dosta naših civila, djece, žena, starijih ljudi poginulo od granatiranja ili agresora koji su pokušali da unište naše područje i našu Bosnu i Hercegovinu. Ukupna vrijednost spomen-obilježja je 120.000 KM, od čega je 30.000 KM obezbijedila Općina Doboj Istok, a ostali dio, od oko 90.000 KM je obezbijedila Unija općina turskog svijeta na čemu im se beskrajno zahvaljujemo”, rekao je Bratić.

Općina Doboj Istok formirana je 1998. godine, a na njenom području trenutno živi oko 11.000 stanovnika.

“Na području naše općine živi oko 11.000 stanovnika, mi smo poslijeratna općina nastala 1998. godine. Nakon rata smo imali jednu zadrugu i dvije trgovine, a sada imamo preko 250 privrednih subjekata, imamo snažnu privredu sa malim i srednjim preduzećima, od 50 do 300 uposlenih i imamo svoju perspektivu i pokušavamo sačuvati naše mlade kadrove koji se školuju da bi imali sutra bolju budućnost”, zaključio je Bratić.

Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta rekao je kako je općina Doboj Istok punopravna članica Unije te da su na ovaj način htjeli da podrže projekte u ovoj općini.

“Unija općina turskog svijeta je međunarodna organizacija koja ima članice iz 28 zemalja svijeta, a BiH je zemlja kojoj dajemo posebnu pažnju i imamo 25 općina članica Unije općina turskog svijeta. Općina Doboj Istok je punopravna članica Unije i mi smo htjeli da podržimo neke njihove projekte, a jedan od njih je i izgradnja centralnog spomen-obilježja šehidima koji su pali za odbranu ovih prostora. Ovaj projekat je finansirala Unija općina turskog svijeta u saradnji sa općinom Doboj Istok i sretan sam što sam imao priliku da prisustvujem ovoj svečanosti. Moj boravak u Bosni i Hercegovini bit će obilježen posjetom i drugim projektima koje smo započeli poput projekata u Glamoču, Sarajevu ali i drugim mjestima u BiH”, rekao je Solak.

Svečanost otvorenja centralnog spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata na području općine Doboj Istok započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, čitanjem imena svih šehida i civilnih žrtava rata na području ove općine, učenjem Fatihe, nakon čega su uslijedila prigodna obraćanja, svečano otkrivanje spomen-obilježja te polaganje cvijeća na ovom spomen-obilježju. Nakon ove svečanosti proučen je i mevlud u džematu Polje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top