Vijesti iz zemlje

U Čajniču obnovljena džamija koju su srpske vojske u osamdeset godina tri puta srušile

U naselju Međurječje u općini Čajniče svečano je otvorena obnovljena Maldovan Ali-pašina džamija. Jedan od najstarijih vjerskih objekata na ovom području koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u prisustvu brojnih vjernika i gostiju otvorio je Kasim Čeljo jedan od najzaslužnijih za njenu obnovu koji je ujedno i najveći donator.

Poručio je da je džamija izgrađena ne samo zbog sadašnjosti već i budućnosti.

Predsjednica Medžlisa IZ Čajniče Anera Zagrljača,  podsjetila je da je džamija Maldovan Ali-paše Čelja prvi put sagrađena u 18. stoljeću otkada je tri puta rušena. Ponovo je izgrađena na istim temeljima, u autentičnom stilu, s drvenom munarom i malim gabaritima, po kojima je i ranije bila prepoznatljiva.

“Hvala Bogu pa smo dočekali da ovu džamiju ponovo vidimo uspravnu u njenom izvornom obliku u kojem je ona prvobitno sagrađena. Medžlis IZ Čajniče zahvaljuje svim vakifima, donatorima i svim ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova džamija danas iznikne u punom sjaju. Posebna zahvalnost pripada, naravno, porodici Čeljo koja je, idući stopama svojih predaka, napravila džamiju onakvu kako ju je i njihov predak izgradio” kazala je Zagrljača.
Muftija goraždanski Remzija-efendija Pitić naglasio je značaj ponovne izgradnje ovog vjerskog objekta, čestitajući Medžlisu IZ Čajniče na istrajnosti i trudu da okonča ovaj projekt.

“Ovo nije bila rekonstrukcija, konzervacija ili restauracija, već je ovo bila ponovna izgradnja jer je džamija bila potpuno uništena a srušili su je zločinci u ime nekih svojih ciljeva. Zamislite, kakva to to mora biti nesvijest da digne ruku na ovu ljepotu? Nemamo mi problem s drugima i nikada ga nismo i nećemo imati zato što je nas naša plemenita vjera učila da tako živimo i pomalo bude, da kažem bezobrazno i drsko, kada oni iz svijeta dođu ovdje da nas uče toleranciji. Mi smo akademici tolerancije svakome na svijetu i mogu doći samo da mi njih učimo. Budite dostojanstveni i uspravni, jer nema nijednog razloga da hodamo pognute glave. Zasučimo rukave i gradimo ovu zemlju dovoljno dobrom, prostranom i udobnom za sve njene ljude”, poručio je muftija goraždanski.

Otvorenju džamije uz ostale prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme prof. dr. Muharem Adilović koji je naglasio da izgradnja džamije nije kao izgradnja bilo kojeg objekta.

“Džamija je uvijek bila specifična i o džamiji se jako puno može govoriti u kontekstu njene vrijednosti. Allah, dž.š., kaže da “džamije grade iskreni vjernici” i, prema tome, izgradnja džamije jeste potvrda našeg imana i naše odlučnosti da ustrajemo u našem identitetu, našoj privrženosti uzvišenoj vjeri islamu. Zato sam danas sretan jer ovim činom potvrđujemo da smo iskreni Božiji vjernici”, kazao je on.

Čestitke na otvorenju ovog vjerskog objekta uputio je i načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić koji je naglasio da je gradnja mira, tolerancije i suživota, obaveza svih nas.

Džamija Maldovan Ali-paše sagrađena je 1763. godine. Prvi put porušena je 1914, zatim 1943. i posljednji put 1992. godine. Kamen temeljac za njenu obnovu postavljen je 10. septembra 2011. godine, nakon pribavljanja neophodne dokumentacije. Početak obnove ovog vjerskog objekta pomoglo je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike srpske, a ostatak sredstava osiguran je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima najprije vjernika porijeklom iz ovih krajeva te drugim donacijama.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button