Historija i tradicija

U Banja Luci održan simpozij posvećen djelu i životu Nerkeza Smailagića

U prisustvu brojnih autoriteta iz naučnog, vjerskog i političkog života u četvrtak 17. decembra 2015. godine, u Banja Luci je održan Prvi simpozij Mnogodimenzionalnost islama u djelu i životu Nerkeza Smailagića.

U ime organizatora banjalučki muftija dr. Osman-ef. Kozlić kazao je pristunima kako je intencija bila da se u povodu 30 godina od njegove smrti, ovim događajem Nerkez Smailagić „vrati“ u Banja Luku. Podsjetio je da je bio jedan od vodećih intelektualaca u Zagrebu i Sarajevu, ali da je i za života, a i danas, bio nedovoljno prisutan u rodnoj Banja Luci.

Na temu život i djelo Nerkeza Smailagića svoje radove izložili su dr. Enes Karić i dr. Hilmo Neimarlija, naglasivši da je Nerkez Smailagić za života napisao ili preveo oko 35.000 strana teksta. Prevodio je ključne naslove iz oblasti islamskih nauka, kreirajući kvalitetan spoj Istoka i Zapada u svome radu. Iz bogatog stvaralačkog opusa izdvojit ćemo samo neka djela: „Uvod u Kur’an“, „Leksikon islama“, „Historija političkih doktrina“, „Klasična kultura islama“… Također, preveo je značajna djela evropskih i svjetskih mislilaca i filozofa. U naučnoj javnosti u Zagrebu bio je poznat kao Sokrat Kur’ana.

Organizator simpozija bila je Islamska zajednica u BiH – Banjalučko muftijstvo, a pokrovitelji su bili Kancelarija reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića, Kabinet Potpredsjednika RS mr. Ramiza Salkića.

Kratka biografija: Nerkez Smailagić Nerkez Smailagić rođen je 1927. godine u Banjoj Luci, odakle 1947. godine odlazi na Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je 1951. godine kao odličan student izabran je za asistenta na predmetu Historija političkih doktrina. Dvije godine kasnije odlazi u Francusku gdje završava specijalističke studije iz savremenih političkih doktrina na Visokoj školi za političke nauke u Parizu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1955. nastavlja raditi kao asistent, a predmet njegovog naučnog interesiranja su bili pravo, politička filozofija, povijest kultura i civilizacija. Interesiranje za filozofiju, sociologiju, političku filozofiju vodi ga do katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje radi kao asistent do 1962. godine kada odlazi u Zagreb i počinje raditi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Ovdje će nastati njegova najznačajnija djela. Bio je ugledni univerzitetski nastavnik, autor, prevodilac i publicist vrijednih knjiga s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti, islamologije. Prevodio je sa francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Na pravnom fakultetu u Ljubljani doktorirao je 1976. godine. Iz bogatog stvaralačkog opusa izdvojit ćemo samo neka djela: „Uvod u Kur’an“, „Leksikon islama“, „Historija političkih doktrina“, „Klasična kultura islama“… Također, preveo je značajna djela evropskih i svjetskih mislilaca i filozofa.

muftijstvobanjalucko.ba

Povezani članci

Back to top button