Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Ahmićima organizovan iftar za više od 200 postača

U Ahmićima organizovan iftar za više od 200 postača

Iftar za preko 200 postača organizovan je večeras na otvorenom za mještane Ahmića, a u organizaciji Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice, džemata Ahmići, te firme Gestas iz grada Čanakale u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Mahir ef. Husić, imam u džematu Ahmići rekao je kako se na ovaj način povezuju narodi Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

“Ovo je iftar drugu godinu zaredom, koji zajedno s nama organizuje Asocijacija ‘Mostovi prijateljstva’ iz Zenice, te firma Gestas iz grada Čanakale. Simboliku ima Čnakale sa Ahmičima i Srebrenicom, to su šehidska mjesta. S te strane, to prijateljstvo i ta veza je još jača i uvezanija. S druge strane, ovo je drugi iftar u Ahmićima na otvorenom. Na ovom iftaru će biti prisutni i prosvjetni radnici, direktori, vijećnici i drugi. U Ahmićima već drugi ramazan zaredom se organizuju iftari na otvorenom. Prošle godine na otvorenom je iftarilo 1.180 ljudi”, rekao je Husić i dodao kako će ovi iftari postati još jača veza ova dva mjesta.

Volkan Uslu, generalni direktor firme Gestas rekao je kako bosanski i turski narod imaju mnogo toga zajedničkog.

“Mi volimo bosansku braću. Bosanski i turski narod imaju mnogo toga zajedničkog. Kad se Bosna branila, dosta naše braće i sestara bili su uz vas. U neuspjelom pokušaju vojnog puča, prije dvije godine, bosanski narod je bio uz nas. Mi smo prošle godine najbolje učenike svih srednjih škola iz Čanakalea doveli na sedmodnevno putovanje u BiH. Zahvaljujući tome, povezali smo veliki broj škola i nastali su brojni sporazumi o prijateljstvu. Došli smo onda i na ideju da organizujemo iftar u Ahmićima prošle godine. Nakon toga smo pozvali djecu iz Ahmića koji su nam bili gosti. Ove godine je drugi iftar u Ahmićima i nadam se da će ovaj iftar preći u tradiciju i da ćemo u narednim godinama imati ovakve iftare”, rekao je Uslu, te pozvao bratski narod iz Bosne i Hercegovine da budu gosti u ovom gradu.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva iz Zenice rekao je kako ova asocijacija već dugi niz godina organizuje ovakve aktivnosti.

“Već drugu godinu organizujemo ovdje u Ahmićima iftar. Velika je posjeta, vrijeme nas služi, a u mubarek ramazanu ćemo se družiti zahvaljujući prijateljima iz Republike Turske. Mi već dugi niz godina organizujemo ovakve aktivnosti, ovo je prvi iftar, a bit će ih u Srebrenici, Zenici i drugim mjestima, te imamo običaje da posjećujemo povratnička, herojska mjesta. Ohrabruje nas da Bosna i Hercegovina nije sama i da je najveći prijatelj Bosne i Hercegovine upravo Republika Turska”, kazao je Imamović.

Prije iftara, svi prisutni su klanjali zajedno akšam namaz. Nakon toga zajedno su iftarili na platou ispred Donje Džamije u Ahmićima. Nakon iftara uslijedio je i prigodan vjerski program.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top