Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > U 74 godini umro Muhammed Ali: Bog mi je dao bolest da bi me podsjetio ko je broj jedan!

U 74 godini umro Muhammed Ali: Bog mi je dao bolest da bi me podsjetio ko je broj jedan!

Legendarni bokser preminuo je u 74. godini u SAD-u nakon dugogodišnje borbe s Parkinsonovom bolešću.

 Ali će biti sahranjen u rodnom gradu Louisville u saveznoj državi Kentucky, saopćila porodica [EPA]
Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i legendarni bokser Muhammad Ali umro je u petak u 74. godini, objavili su mediji.

Jedan od najboljih sportista svih vremena umro je u bolnici u Phoenixu, gdje je proveo posljednja dva dana, rekao je NBC-u glasnogovornik porodice Bob Gunnell.

Američke TV kuće prekidale su program kako bi objavile ovu vijest, izvještava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Porodica Muhammada Alija je kasno u petak navečer objavila saopćenje:

“Nakon 32 godine borbe protiv Parkinsonove bolesti Muhammad Ali je preminuo u 74-oj godini života. Tri puta prvak svijeta u teškoj kategoriji umro je večeras. Bit će sahranjen u rodnom gradu Louisville u saveznoj državi Kentucky. Porodica se zahvaljuje svima za podršku i molitve, te moli za privatnost”.

Borba s bolešću

“Ovo je veoma tužan dan, čovječe. Volio sam Muhammada Alija. On je bio moj prijatelj. I nikad neće umrijeti”, izjavio je povodom Alijeve smrti Don King, promotor koji je organizirao neke od Alijevih najvećih mečeva.

“Kao i duh Martina Luthera Kinga, i duh Muhameda Alija će nastaviti da živi, on je predstavljao čitav svijet”, istakao je King.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984, tri godine nakon što se povukao iz boksa, podsjeća agencija Hina.

Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Godine 1994. Ali je postao počasni predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što se u zgradi bh. misije u Ujedinjenim narodima sreo s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva Alijom Izetbegovićem, podsjeća Al Jazareerin reporter.

Al Jazeera i agencije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top