Vijesti iz svijeta

U 130 džamija u Crnoj Gori klanjan dženaza-namaz za Mohameda Morsija

Na osnovu odluke reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića, u svim džamijama u Crnoj Gori danas se klanjao dženaza-namaz u odsustvu za prvog izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji je 17. juna preminuo u sudnici u Kairu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz se klanjao u više od 130 džamija, a u Podgorici, u Starodoganjskoj džamiji, dženazu-namaz je predvodio Džemo ef. Redžematović, glavni podgorički imam.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove, gdje mu je suđeno po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.

Morsi je sahranjen 18. juna.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button