Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzlanski muftija Fazlović uputio ramazansku poruku: Neka post osvježi i osnaži duh i tijelo

Tuzlanski muftija Fazlović uputio ramazansku poruku: Neka post osvježi i osnaži duh i tijelo

“Nipošto ne smijemo zaboraviti da našim dobrim ramazanskim djelima olakšamo i popravimo stanje siromašnih, iznemoglih, bolesnih i drugih kojima je naša pomoć potrebna“, poručio je Vahid ef. Fazlović.  Širimo mir i dobro u svojim porodicama, u zajednici i društvu u kojem živimo i među svim ljudima, poručio je danas muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović u sklopu ramazanske čestitke vjernicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1437. hidžretske godine je u ponedjeljak, 6. juna i traje 29 dana.

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, upute za ljude i jasnih dokaza prave staze i lučenja istine od neistine, podsjetio je ef. Fazlović na važnost svetog mjeseca ramazana .

“U blagoslovljenom ramazanskom vremenu ljudima je Allah sveznajući obznanio zapovijed da uče, da se obrazuju i da saznaju o sebi i svijetu u kome žive. Zapovijedio je i da to čine u njegovo ime, kako ne bi zastranili i iskusili bolne posljedice svojih grijeha“, kazao je Fazlović i naglasio da ovaj mjesec treba podstaći vjernike da dublje spoznaju važnost zemaljske misije koju kao muslimani imaju.

U prvom redu, da šire mir i dobro u svojim porodicama, u zajednici i društvu u kojem žive i među svim ljudima.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. U tome, rekao je muftija, ne smiju posustati.

“Prihvatimo kao svoju radosnu obavezu da u ovome mjesecu posvjedočimo privrženost principima naše vjere, da u pokornosti uzvišenom Allahu doživimo najveće blagodati kojima nas je on obasuo i da naše živote i naše domove obasja ramazansko svjetlo i toplina. Neka post osvježi i osnaži i naše tijelo i naš duh, a namazi i drugi ibadeti učvrste u našem ustrajnom hodu ka dobru“, kazao je tuzlanski muftija i podsjetio da je Poslanik alejhi selam bio je u ovom odabranom mjesecu najdarežljiviji čovjek.

U svim dobrima svijeta koja su data muslimanima, udio imaju i drugi. To je volja onoga koji sve dariva, kazao je Fazlović, i u tome je kušnja za ljude.

“Stoga nipošto ne smijemo zaboraviti da našim dobrim ramazanskim djelima olakšamo i popravimo stanje siromašnih, iznemoglih, bolesnih i drugih kojima je naša pomoć potrebna“, poručio je Vahid ef. Fazlović.

U mjesecu ramazanu bitna je noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca što predstavlja treći temelj islama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top