Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Tuzlanski kanton oživljava: Aerodrom ruši rekorde, kompanije staju na noge

Tuzlanski kanton oživljava: Aerodrom ruši rekorde, kompanije staju na noge

Osim toga, posjetio je nekoliko kompanija koje su do sada bile ”na koljenima”, ali su dobrom privatizacijom ili restrukturiranjem počele dobro poslovati.

TTU energetik je pozitivna priča

Novoosnovana Tvornica transportnih uređaja (TTU) energetik Tuzla koju su zajednički pokrenuli Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik mrkog uglja Banovići, a koji su u vlasništvu Federalne vlade, pozitivna je priča, ocijenjeno je tokom današnje posjete.

– Projekat restruktuiranja je uspio, početni uspjeh 120 uposlenih je već vidljiv, a ako pogledamo u budućnost ova firma je došla pred početak gradnje termoelektrana. Imamo dogovor s Kinezima da značajan procenat ide prema domaćoj firmi, a upravo ciljamo na ovu firmu – rekao je Novalić prilikom obilaska firme.

Naveo je da se TTU vraća u svoj stari program i na tržištima na kojim je bio te da je ovo tek početak razvoja kompanije.

Direktor ”TTU energetik” Tuzla Almir Zulić je istakao da posao rade planiranom dinamikom, a da su planovi da poslovanje bude prošireno za 30-ak posto, već od naredne godine, čime bi broj zaposlenih od 120 mogao biti i povećan.

Kompanija trenutno radi prema ugovoru vrijednom 1,6 miliona KM, završeno je 30 posto, a rok za završetak radova je kraj godine.

Fabrika cementa Lukavac primjer uspješne privatizacije

 – Kada je fabrika 2001. godine prešla u vlasništvo austrijske grupacije Asamer Baustoffe AG započeo je njen preporod. Do danas je u cementaru investirano 120 miliona eura, fabrika je modernizovana i postala je najveći proizvođač cementa u BiH – istakao je premijer Novalić prilikom obilaska fabrike.

Naveo je da je cement ove fabrike u potpunosti domaći proizvod te da se u proizvodnom procesu koriste isključivo domaće sirovine, ali da je ostvarena i uspješna saradnja s velikim brojem bh. kompanija.

– Otvoreno je više od 200 radnih mjesta, podstaknut je razvoj čitavog Lukavca i okoline, a ova cementara je prva u BiH počela koristiti alternativna goriva – rekao je Novalić.

Fabrika je i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji.

Napredak u Revomu

Riješeni su i problemi radionice za popravku željezničkih vozila iz tuzlanske Dobošnice. Ova radionica radi već dva mjeseca pod logom Željeznica Federacije BiH i do sada su popravili 360 vagona koji su inače slati u Srbiju.

– Nije bilo logike da ovo ne nastavimo, posao koji smo radili 50 i više godina. Željeznice su imale potrebu za ovom radionicom, na sudskom postupku su kupili ovu imovinu i zadržali sve uposlene koji su htjeli raditi, njih 60 – rekao je Novalić te istakao kako je u Revomu napredak vidljiv nakon svega dva mjeseca.

U TK-u poslije rata nismo imali adekvatno riješeno pitanje održavanja naših vagona i lokomotiva iako su mnogobrojne – istakao je Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.

S obzirom na to da vagoni i lokomotive više neće ići na remont u Srbiju, stavljanjem Revoma u funkciju biće ostvarene milionske uštede.

Revom već ima ugovore sa Elektroprivrednom BiH i ArcelorMitallom da radi remont i za ove kompanije.

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde

Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće evropske destinacije i može se reći da je ovo jedan od najdinamičnije razvijajućih infastrukturnih projekata u Federaciji BiH.

– Zahvaljujući njemu raste broj posjeta turista, otvaraju se nova radna mjesta u ugostiteljstvu i ostalim turističkim djelatnostima, a razvijaju se i kompanije specijalizirane za prijevoz – istakao je Novalić.

Aerodrom ima veliki značaj za cjelokupnu privredu Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Dobra povezanost Tuzle privlači investitore i povećava njihov interes za ovu regiju.

–  Danas sam obišao nekoliko uspješnih preduzeća na tuzlanskom području i uvjeren sam da ekonomski preporod ovog područja dugujemo, između ostalog, upravo ovom aerodromu. Zbog brojnih gostiju i ogromnog interesa za letove, zbog sve više aviokompanija koje žele da lete iz Dubrava, ključno je postalo povećanje njegovog kapaciteta – istakao je Novalić.

Premijer Novalić i direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović položili su  temeljac za projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

– Ovaj aerodrom je već zaradio nekoliko puta više od sopstvene vrijednosti. Proširen i povećan donijet će još više zarade, ali i više investicija, više radnih mjesta, više novca u budžetu, bolja socijalna davanja i još mnogo drugih koristi za sve građane Federacije BiH – zaključio je Novalić.

Tuzlanski aerodrom je u devet mjeseci 2017. godine 400.000 putnika a prema najavama menadžmenta nakon dogradnje moći će godišnje primiti 700.000 putnika.

Otvorena Transformatorska stanica ”Tuzla 3”

Premijer Novalić i generalni direktor Elektroprenosa Bosne i Hercegovine Mato Žarić ozvaničili su danas početak rada Transformatorske stanice ”Tuzla 3” od 110 kV vrijedne 3.896.724, s koje će se napajati istočni dio grada, a po potrebi i šire područje.

Premijer Novalić je kazao da je ovo velika svečanost za Tuzlu s obzirom na to da se taj grad do sada snabdijevao samo s jedne transformatorske stanice.

– Osim toga, Elektroprenos BiH je primjer preduzeća koje uspješno vode dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska – istakao je Novalić.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top