Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzlaci obilježili početak organizovanog otpora agresiji na BiH

Tuzlaci obilježili početak organizovanog otpora agresiji na BiH

Jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima na Slanoj Banji danas je u Tuzli obilježena godišnjica početka organiziranog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Na današnji dan 1992. godine Skupština Opštine Tuzla usvojila je odluku kojom su se pripadnici policije stavili u funkciju odbrane u vojnom smislu sve do zvaničnog formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisjećajući se ovog događaja Selim Bešlagić, tadašnji načelnik Tuzle, rekao je da je način vojnog organiziranja morao biti potvrđen od strane bivšeg jugoslovenskog Predsjedništva, što je bilo nemoguće, pa je formiran rezervni sastav policije.

“Tada stotinu ljudi tj. policajaca bez odobrenja Predsjedništva nije ništa moglo učiniti. Formirali smo rezervni sastav policije koji je kao takav postojao sve do kada je proglašeno ratno stanje i kada su svi policajci prebačeni u redovni sastav ARBiH. Grad se odmah aktivirao i svi su mogli prijaviti neke neprijatnosti ili prijetnje, što je građanima ulilo sigurnost”, podsjetio je Bešlagić.

Bešlagić je između ostalih umirio i uplašene zatvorenike u tuzlanskom Kazneno-popravnom zavodu, koji su tražili da ih se pusti na slobodu jer su čuli za ubijanje zatvorenika u zatvoru u Foči. Poslao im je pismo kojim im je garantirao sigurnost i bezbjednost u zatvorskim jedinicama.

Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzle, smatra da je ovaj datum jedan od najznačajnijih iz novije historije grada.

“Dan ranije u Bijeljinu, koja je od Tuzle udaljena oko 70 kilometara, upao je Željko Ražnatović zvani Arkan sa svojom paravojnom jedinicom. Tadašnje rukovodstvo Tuzle mudro i hrabro donijelo je odluku o organiziranju odbrane Tuzle, a samim time i ovog dijela Bosne i Hercegovine od nadolazeće agresije. Za odluku su glasali odbornici iz svih političkih stranaka, a tadašnju Skupštinu opštine Tuzla, koja je u to vrijeme imala 100 odbornika, činili odbornici Saveza reformista, Socijaldemokratske partije, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice, Liberala, Muslimansko-bošnjačke organizacije, Demokratske stranke i Srspke demokratske stranke. Kada je stigao 15. maj, dan kada je Tuzla trebala biti okupirana, mi smo bili spremni i odbranili smo grad”, rekao je Nišandžić.

Na pitanje da prokomentira to što su se branitelji Tuzle našli na srbijanskim potjernicama i da iz straha od eventualnog hapšenja ne napuštaju Tuzlanski kanton, Nišandžić je za AA rekao da je riječ o ljudima koji su se nepravedno našli na potjernicama.

“Ta je lista svedena na dva imena, a to su Selim Bešlagić i Meša Bajrić (tadašnji načelnik Centra javne bezbjednosti u Tuzli, op.a.), ali mislim da će i oni biti skinuti sa te potjernice, te da neće odgovarati jer su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, samo radili ono što im je bila dužnost”, naglasio je Nišandžić.

Akos.ba

Portal Akos.ba pratite putem aplikacija za Android i Facebook.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top