Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzla: Zerina Muminović i Vedad Kasumović novi hafizi

Tuzla: Zerina Muminović i Vedad Kasumović novi hafizi

U Behram-begovoj medresi u Tuzli danas je proučena svečana hafiska dova.

Zvanje hafiz Kur´ana stekli su dvoje bivših učenika Behram-begove medrese, danas studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Zerina Muminović i Vedad Kasumović.

U periodu od kako je obnovljena, Zerina i Vedad su 34., odnosno 35. po redu hafizi ove Medrese.

 

Dova je proučena u prisustvu velikog broja imama, hafiza, rodbine i prijatelja mladih hafiza, te brojnih džematlija i gostiju koji su svoje dragocjeno vrijeme odvojili kako bi uživali u ovom nesvakidašnjem događaju.

 

U ime domaćina prisutne je poselamio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

 

– Nadam se da će broj novih hafiza, koji je iz dana u dan sve veći, biti pretpostavka našeg duhovnog i vjerskog preporoda koji mi očekujemo, a kojeg ćemo postići kroz učenje Kur´ana časnog. Očekujem da ćemo dostići nivo od prije 140 godina kada su svi Bošnjaci znali čitati i pisati arapsko pismo, a samim tim znali učiti i Kur´an. Mlade generacije hafiza koje izlaze iz naših škola i fakulteta, bude u nama nadu da će brzo doći dan kada će svako naše dijete, svaki naš polaznik mekteba i škole, znati učiti Kur´an. To nam je zapravo i cilj ka kojem težimo – poručio je Hatunić.

 

Ovoj izuzetnoj svečanosti, prisustvovao je i Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

 

– Trenutak je ovo kada se naša srca pune radošću u vremenu kada proljeće zovu ono što proljeće nije, i događa se kad mu vrijeme nije. Stoga je ovo lijepa prilika da se svi skupa prisjetimo poslanikove dove koji je molio Uzvišenog Allaha dž.š. da Kur´an učini proljećem našega srca, a tako će i biti. Svjedoče to ovi vrijedni i nadareni hafizi, ove svečanosti ispunjene radošću kada potvrđujemo svoju opredjeljenost da smo Poslanikov ummet, ovdje u Tuzli i u cijeloj Bosni – rekao je Bušatlić čestitajući mladim hafizima.

 

Prisutnima se obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je čestitao mladim hafizima i Behram-begovoj medresi na velikom uspjehu.

Hafiza Zerina Muminović rođena je 23.januara 1992.godine. u Tuzli. Pohađala je osnovnu školu i mekteb u rodnim Slavinovićima. Srednje obrazovanje završila je u Behram-begovoj medresi sa visokim ocjenama. Redovna je studentica četvrte godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i nalazi se na dekanovoj listi sa prosjekom ocjena preko devet.

 

Hafiz Vedad Kasumović rođen je 28.jula 1991.godine u Tuzli. Živi u Poljicu, opština Lukavac gdje je pohađao osnovnu školu i mekteb. I on je školovanje okončao 2010.godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli sa odličnim uspjehom. Također je redovan student četvrte godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

nkp.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top