Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzla: Solana može zadovoljiti sve domaće potrebe za posipnim materijalom

Tuzla: Solana može zadovoljiti sve domaće potrebe za posipnim materijalom

Jedini domaći proizvođač soli, tuzlanska Solana, na dva javna natječaja za isporuku soli za puteve u Federaciji BiH nije prošla. Umjesto kvalitetne domaće, uvezeno je oko 7.000 tona hemijski nekvalitetne soli – kažu u ovoj fabrici, prenosi FENA.

Generalni direktor Solane Izudin Kapetanović navodi da su dobili objašnjenje da je uvozna morska so prošla na tenderima, jer je veće granulacije i navodno više odgovara zimskom održavanju puteva.

“Mi smo naručili stručne analize koje su pokazale da naša so bolje otapa led na cestama, kao i da je hemijski mnogo čistija od uvozne”, ističe Kapetanović.

Tvrdi da su tehnolozi dokazali da morska so ima tri posto vlage, a tuzlanska 0,1. Domaća so nema nikakvih štetnih primjesa, dok morska, kako je dodao, ima tri posto radioaktivnih sastojaka, cinka, olova i drugih nečistoća.

“Kada se pospe na cestu morska so, vjetar odnese te nečistoće i na naše njive, ona odlazi s kišom u kanalizaciju i vodotokove. Možda naizgled tri posto nečistoća ne izgleda puno, ali na 100.000 tona to su tri tone nečistoća i materija štetnih po ljudsko zdravlje. Dalje, tuzlanska so za razliku od morske ne sadrži sulfat koji razara beton i nagriza čelične konstrukcije”, naglašava Kapetanović.

Potcrtao je da Solana u Tuzli može zadovoljiti sve domaće potrebe za posipnim materijalom u zimskom periodu. Potrebe se procjenjuju na oko 60.000 tona, ovisno o tome je li zima oštra ili nije.

Unatoč tome, Solana je za prošlu godinu ugovorila svega 12.048 tona ili četvrtinu svojih kapaciteta.

“Najveći kupac je Direkcija za ceste Federacije BiH, koja je otkupila 3.650 tona soli za puteve. Nešto je uzelo preduzeće “Sarajevo putevi“, a ostalo su kupile općine i to su relativno male količine”, navodi direktor Solane.

Kada bi se za ceste naručivala domaća so, korist bi bila veća za cijelu državu, pa i za kompanije koje proizvode so i slanu vodu, poput Solane, lukavačke Sode, Rudnika Soli “Tetima“ i druge.

“Ovdje dolazimo do one famozne parole “kupujmo domaće“. Jedno se proklamuje, a drugo radi. Uvozna so se isporuči domaćim naručiocima, trgovci uzmu novac i ovdje ne ostavljaju ništa. Mi od svake prodate tone soli 90 posto sredstava ostavimo državi, njenim kompanijama, školstvu, zdravstvu i drugima”, naglasio je Kapetanović.

AKos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top