Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Tuzla: Promovisana knjiga „Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća“

Tuzla: Promovisana knjiga „Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća“

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreba i Zagrebačku županiju i Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli 15. aprila promovirana je knjiga prof. dr. sc. Adnana Jahića „Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća“.

 

O knjizi, u ulozi promotora govorili su istaknuti profesori i poznavaoci povijesti: prof. dr. sc. Sead Selimović, prof. dr. sc. Šaćir Filandra i dr. sc. Zlatko Hasanbegović, kao i sam autor knjige dr. Adnan Jahić. Moderator promocije bio je Dževad Jogunčić dipl.ing. koji je i urednik ove knjige.

Knjigu su izdali Bošnjačka nacionalna zajednica grada Zagreba i Institut Ibn Sina uz značajan doprinos privrednih subjekata iz regiona.

Dr. Sead Selimović sa Filozofskog fakulteta u Tuzli govorio o ovom djelu koje oslikava različite izazove na mukotrpnom putu Bošnjaka u XX stoljeću.

“Ovo djelo je osnova cjelovitog istraživanja historiografije Bošnjaka u najtežem periodu za njih. Ovaj znanstveni rad koji je pred nama je obogaćen 1079 fusnota uz selekciju historijskih izvora i kritiku istih što ga čini posebno važnim i zanimljivim.” – kazao je u svom izlaganja dr. Selimović.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra je ovom prilikom istakao značaj djela i znanstvenog opusa po kojem je dr. Jahić prepoznatljiv. Dr. Filandra je naglasio da se u toku čitanja ove knjige da uočiti da su muslimani od apsolutne ništice došli do najbolje pozicije koju su ikad imali.

“Ovom knjigom dr. Jahić je napravio jedan korak dalje, dopunivši i doradivši svoje stručne radove koje je sabrao i objavio u vidu knjige. Djelo se može čitati kao sintetsko djelo jednog naroda u jednoj epohi mada nije sveobuhvatno djelo jednog vremenskog perioda ali će neupitno doprinijeti boljem shvatanju odgovora da se prošlost i sadašnjost ne mogu graditi na površnosti.” – istakao je dr.sc. Zlatko Hasanbegović, iz  Institutadruštvenih znanosti “Ivo Pilar” Zagreb.

Na samom kraju promocije obratio se i autor dr. Adnan Jahić svojim govorom, u kome je naveo da je ovom knjigom želio iznova staviti fokus i ponovo otvoriti neka čvorišna pitanja težeći da ispriča konačnu priču i da da odgovore na neka važna historijska pitanja, te da iznese činjenice do kojih je došao ali i da ukaže na potrebu za novim istraživanjima na ovom historiografskom polju.

Adnan Jahić je rođen 21. aprila 1967. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio je  u  Tuzli. Dodiplomski studij i magisterij je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Organizacija i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata odbranio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 20. 10. 2007. godine. Imao je zapaženu ulogu u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog izaslanstva Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini OSCE.

Autor je više naučnih i stručnih radova iz oblasti historije, filozofije i teologije. Primaran predmet njegova naučnog interesa su teme iz kulturne historije Bosne i Hercegovine, te novije bošnjačke historije.

Objavio je knjige: Muslimanske formacije tuzlanskog kraja u Drugom svjetskom ratu (Tuzla, 1995) i Hikjmet – riječ tradicionalne uleme u Bosni i Hercegovini (Tuzla, 2004). Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941) je treća njegova knjiga. Učestvovao je na brojnim simpozijima i naučnim skupovima posvećenim temama iz historije, islamistike i političkog života Bosne i Hercegovine.

Zaposlen je kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

E. Osmić Brzović

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top