Vijesti iz zemlje

Tuzla: Otvoren Centar za djecu s posebnim potrebama

Oko 50 djece sa mentalnim ili fizičkim poteškoćama, sa područja Tuzlanskog kantona, ubuduće će kvalitetnije provoditi vrijeme u danas otvorenom Servis centru ˝Soci˝. U centru će boraviti po četiri sata dnevno, a sve usluge su besplatne, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirnesa Beganović, majka Irfana, dječaka sa autizmom ističe da postojanje ovakvog centra mnogo znači roditeljima koji nemaju gdje ostaviti djecu nekoliko sati dnevno.

˝Djetetu u ovakvom stanju treba mnogo, a ovdje ga ostavljate stručnim osobama i ono ima punu podršku. Pažnja koju dijete dobiva ne može se ni platiti, niti ičim mjeriti˝, navodi Beganović.

Za otvaranje centra Grad Tuzla ustupio je prostorije u obdaništu ˝Jelenko˝, kod Osnovne škole ˝Mejdan˝, dok rad stručnih osoba plaća USAID iz programa podrške marginaliziranim grupama u BiH.

˝Fokus nam je cijela porodica, a ne samo djeca. Želimo ojačati ovu društvenu zajednicu, a u BiH nema sistemske podrške porodicama. Članovi ovakvih porodica često lutaju i ne znaju kome se obratiti ili se zatvore u kuću, a mi ovdje nudimo psihološku podršku roditeljima kroz grupne i individualne terapije. Također, nudimo mogućnost boravka djece ukoliko roditelji imaju nekih obaveza, kao i pomoć u kriznim situacijama tj. ako se šta desi u toku dana, odnosno od osam do 16 sati, roditelji mogu ovdje dovesti djecu˝, kazala je Šefika Maketić, koordinator u Centru ˝Soci˝.

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH istaknuo je da je ovaj centar, osim kojeg u BiH djeluju još tri, bio prioritet roditeljima djece sa poteškoćama.

˝Oni će ovdje moći steći neke nove vještine i družiti se, a i roditelji će dobiti podršku. Odgovorni smo svi prema roditeljima koji odgajaju dijete sa posebnim potrebama i ponosni smo na sve one koji ovdje volontiraju i koji pomažu drugima˝, naveo je Duffy.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle podsjetio je na inicijativu otvaranja regionalnog centra za djecu sa autizmom u Tuzli.

˝Nažalost, realizacija tog projekta je malo zastala, ali vidjet ćemo šta se može uraditi. Inače, moramo imati sluha za ovu kategoriju djece i uložiti mnogo napora da se oni ne isključuju iz društva˝, poručio je Imamović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button