Vijesti iz zemlje

Tuzla: Ispraćaj 341. generacije maturanata Behram-begove medrese

Svečanom akademijom održanoj u Bosanskom kulturnom centru Tuzla jučer je obilježen ispraćaj 341. generacije maturanata tuzlanske Behram-begove medrese. U ovoj generaciji školovalo se 114 učenika, odnosno 58 muških i 56 djevojaka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je jedna niska bisera koja će se nakon četiri godine školovanja u Behram-begovoj medresi rasuti širom svijeta i svijetliti svjetlom vjere, pokornosti i morala”, istaknuo je dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu.

Čestitajući završetak srednjoškolskog obrazovanja učenicima i njihovim porodicama, Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, također je čestitao i svim ljudima koji cijene rad ove ustanove na polju odgoja, obrazovanja, razumijevanja i podsticanja dobra.

“Behram-begova medresa je medresa koja svojim radom u novoostvarenom kompleksu u optimalnim uslovima za rad daje vrhunske rezultate. Zasigurno vam je poznato da je Behram-begova medresa u rangiranju srednjih škola u Tuzlanskom kantonu već desetak godina najbolja ili jedna od najboljih škola”, izjavio je Eminović.

Amina Sinanović iz Kalesije i Abdulah Haušić iz Tešnja učenici su generacije.

Oni smatraju da je školovanje u medresi imalo velikog utjecaja na razvoj njihove ličnosti.

“Školovanje u Behram-begovoj medresi otvorilo mi je mnoga vrata, jer sam u svemu onome što pruža ova ustanova imala priliku baviti se brojnim aktivnostima i pronaći ono u čemu sam najbolja i što najviše volim, a pomoglo mi je i u vjerskom dijelu mog života”, smatra Amina, koja namjerava upisati Primijenjenu matematiku u Sarajevu.

Abdulah je u trećem razredu stekao titulu hafiza, na što je naročito ponosan.

Što se tiče studija, on još uvijek razmišlja o nekoliko mogućnosti.

“Sve su u sferi i poljima koja mene zanimaju i za koja imam afinitete, tj. islamske nauke i međunarodni odnosi”, izjavio je Abdulah.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button