Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzla: Bajramska svečanost u džamiji Kralja Abdullaha

Tuzla: Bajramska svečanost u džamiji Kralja Abdullaha

Centralna bajramska svečanost za područje muftijstva tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, a hafiz Edin Peštalić, glavni imam ove džamije, pozvao je vjernike da Kurban ili Hadžijski-bajram provedu dostojanstveno, te da nakon ovih svetih dana budu bolji ljudi, vjernici i komšije, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamiji ispunjenoj tokom bajramske hutbe hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, govorio je o tome kako pronaći smisao života kroz ibadet i namaz.

“Allah dž.š. nam je usadio dobra djela, a mi moramo napraviti mali napor za ta djela. Zašto smo kao zajednica često slabi? Kaže se da je jedna grupa ili zajednica jaka onoliko koliko je jak njen najslabiji član. Pomažući najslabijeg, mi pomažemo cijeli džemat. Na ovom svijetu mislimo da je najveće iskušenje smrt najmilijih, roditelja ili djece, ali nema većih iskušenja u vjeri od zanemarivanja spoznaje Allaha dž.š. i Njegove svemoći, a naše nemoći. Danas je jedan od dana spoznaje milosti Allahove, oprosta, upute i Njegove dobrote, jer nas je počastio ovim praznikom, a naše hadžije jučerašnjim odlaskom na Arefat i današnjim dolaskom na Minu˝, rekao je, između ostalog, hafiz Huskanović.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, ove je godine glavni vođa 1.411 bh. hadžija, od kojih je 195 iz muftijstva tuzlanskog, pa je bajram-namaz predvodio njegov pomoćnik, dr. Sead efendija Seljubac.

Seljubac je nakon bajram-namaza pročitao bajramsku poruku reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića o krizi duhovnosti koja se reflektira u bezakonju, krizama, ratovima i siromaštvu, te nestanku morala, porastu sebičnosti i zloupotrebi vjere.

U poruci se, istaknuo je, uz čestitanje muslimanskog praznika, poziva na poboljšanje komšijskih odnosa, žrtvovanje od sebičnih želja, kao i na podizanje porodica, odgoj i obrazovanje djece, te čuvanje zajedništva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top