Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tuzla: Akademija povodom 1. marta – Put Bosne u nezavisnost

Tuzla: Akademija povodom 1. marta – Put Bosne u nezavisnost

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu 26. februara u Narodnom pozorištu u Tuzli održana je Akademija koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom “Behram-beg” i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” TK.

Riječima dobrodošlice u ime domaćina obratio se glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Glavni imam Huskanović se zahvalio svima koji su dali doprinos u organizaciji ove Akademije, ističući značaj obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Herceegovine.

– Namjera je da se ovakvim aktvinostima doprinese pamćenju i govoru o ovom datumu i da našu djecu podučavamo tome. Mi nosimo veliku misiju, a to je da kroz naših 46 mekteba u koje ide nešto preko 2.000 djece učimo i podsjećamo na datume važne za našu domovinu. I na ovaj način naše mlade i sve nas podsjećamo na ovaj važan datum, kazao je hafiz Huskanović.

Bosna se istinom i znanjem brani

Gost predavač koji se obratio ovim svečanim povodom bio je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

U vrijeme kada su učestali udari na postojanje, nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine, na bosanski jezik i sve ono što se veže za njega akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić je u svojoj besjedi istakao važne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju i postojanje, ali i nezavisnost naše domovine.

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić u uvodnom dijelu obraćanja o putu Bosne u nezavisnost dao je kraći presjek historije Bosne i Hercergovine kako bi okolnosti koje su dovele do nezavisnosti naše domovine stavio u kontekst tadašnjih i današnjih tokova.

– Na Bosnu se napada brojnim lažima, a da bi se Bosna branila trebaju se znati samo činjenice i istinite stvari o Bosni i Hercegovini. Ako pogledamo historijski unazad Nada Klaić, hrvatska historičarka, je postavila tezu da je Bosna i Hercegovina bila najranija srednjovjekovna država prije svojih susjeda. Vjerovatno je to razlog zašto ona nikad nije ušla u Hrvatsku akademiju nauka i umjetnosti, kazao je akademik Kurtćehajić.

Kroz niz historijskih činjenica akademik je pojasnio da nikad nijedan srpski vladara nije vladao Bosnom, a bosanski vladari su vladali Srbijom, dodajući da je Bosna nadživjela carstva, kraljevine i države, koji su nestali na ovom području, a Bosna ostade.

U toku svog inspirativnog izlaganja prof. dr. Kurtćehajić dotakao se i kolektivne odgovornosti i paralelne svijesti, gdje političari manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS veličaju ratne zločince, a studenti u istom izražavaju ponos jer žive i uče u studentskom domu koji nosi ime osuđenog ratnog zločinca.

akademija 11
-Imamo lijepu zemlju, Bog nam je sačuvao i moramo znati istinu o njoj i znanjem je braniti od onih koji je napadaju. Učite o Bosni, usmjerite se ka znanju, stičite to znanje, učite svoju djecu da grade znanje na znanju o Bosni, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju Bosnu, kolika u onim koji vole Bosnu, zaključio je Kurtćehajić.

Akademiji su prisustovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Biblioteke „Behram-beg“ mr. Admir Muratović, direktor Osnovne škole “Brčanska Malta” Mirsudin Pačariz, univerzitetski profesori, direktori javnih ustanova, predstavnici institucija, imami i drugi gosti.

Učešće u programu ove svečanosti uzeli su učenici Osnovne škole „Brčanska Malta“ i Behram-begove medrese u Tuzli, koji su svojim izvedbama dodatno uljepšali Akademiju. Moderator programa bio je Esmir-ef. Hasanović.

akademija 05

medzlistuzla.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top