Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Tutin: 10 000 osoba na dženazi Šemsudina Kučevića

Tutin: 10 000 osoba na dženazi Šemsudina Kučevića

Više od deset hiljada ljudi prisustvovalo je danas dženazi rukovodiocu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i dugugodišnjem predsjedniku općine Tutin, Šemsudinu Kučeviću, koji je juče stradao u saobraćajnoj nesreći.

Uz prisustvo rodbine, prijatelja, poštovalaca ličnosti i djela Kučevića, kao i građana Tutina i svih sandžačkih mjesta, regiona i Republike Turske, dženaza je klanjana na centralnom trgu u Tutinu nakon ikindije (poslijepodnevnog namaza). Dženazu namaz predvodio je reis-ul -ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović.

Tabut sa tijelom Kučevića, prekriven bošnjačkom nacionalnom zastavom, ponio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin sa saradnicima i rodbinom Kučevića.

Dženazi Kučevića prisustvovali su ambasador Republike Turske u Beogradu, Tanju Bilgic, gradonačelnik grada Burse Recep Altepe, potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, predstavnici istanbulske općine Bayrampasa i sandžačke dijaspore iz Republike Turske, Bosne i Hercegovine i evropskih zemalja, predsjednici općina Novi Pazar, Sjenica i Prijepolje, brojni prijatelji i dugogodišnji saradnici.

Telegran saučešća i hatarnanu porodici Kučević i građanima Tutina i Sandžaka uputili su predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, članovi Vlade Republike Srbije, značajne ličnosti i amabasadori u Srbiji i regionu.

Šemsudin Šemko Kučević (58) bio je politikolog, a predsjednik općine bio je po šest mandata. Jedan je osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i zbog političkog djelovanja bio je jedan od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

Po ovlašćenju lidera SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, predsjednika BNV-a, Kučević je od ove godine rukovodio SDA-om Sandžaka.

Šemsudin Kučević tragično je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila na putu Tutin – Novi Pazar, nedaleko od Tutina.

Kučević će u javnosti Sandžaka i šire ostati poznat kao veliki vizionar i graditetlj Tutinske općine koja je važila za najrazvijeniju u bivšoj Jugoslaviji.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top