Vijesti iz svijeta

Turski reis Mehmet Gormez jedan od najaktivnijih islamskih učenjaka i diplomata

Reizabrani predsjednik turske vladine Uprave za vjerske poslove Mehmet Gormez se u proteklih pet godina pokazao kao izuzetno predan čelnik te institucije koja regulira vjerska pitanja u zemlji, a postupcima i porukama je privukao pažnju i stekao poštovanje i na globalnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Gormez je od novembra 2010. godine na čelu Uprave za vjerske poslove Turske, a nakon ovomjesečnog reimenovanja na tu poziciju njegovi saradnici su za AA kazali da je on uspio u proteklom periodu promijeniti percepciju i viziju te institucije, podigao je na viši nivo baveći se svim značajnim pitanjima islamskog svijeta, ali i čovječanstva uopće.

Pod vodstvom Gormeza, Uprava je u proteklih pet godina organizirala i učestvovala na brojnim međunarodnim skupovima na kojima su se tražili odgovori na goruća pitanja, a njegov angažman na međunarodnoj sceni se povezuje sa činjenicom da je prije dolaska na čelo Uprave bio sedam godina zamjenik njenog predsjednika zadužen za međunarodnu saradnju te institucije.

Rođen je 1. januara 1959. godine u malom mjestu Canakci u Gaziantepu, a njegovi bliski prijatelji, kakav je i generalni sekretar vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i zastupnik u parlamentu Turske Abdulhamit Gul, tvrde da je i kao dječak i kasnije kao mladić bio uzor i model za svoje vršnjake.

„Kao dječak je izuzetno lijepo učio Kur’an i ja sam tada mislio da on uči na snimcima poznatog egipatskog učača Abdussameda. Njegova predavanja i tokom studija na Pravnom fakultetu u Ankari su našem društvu bili izuzetno korisni. On je zaista primjer savremenog naučnika odraslog i odgojenog u Turskoj sa svih aspekata odgoja, lijepog ponašanja, obrazovanja, stava, znanja i ugleda“, kazao je Gul.

Tokom studija je pokazao izuzetnu marljivost i talent, o čemu svjedoči njegov profesor sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Ankari Sait Yazicioglu, koji je kasnije obnašao visoke funkcije, uključujući i ministarske pozicije u turskoj vladi.

„Bio je dobar i nadaren student i izrastao u prepoznatljivo i uticajno ime u svojoj naučnoj oblasti“, kazao je Yazicioglu, koji je obnašao i funkciju predsjednika Uprave za vjerske poslove na kojoj je sada Gormez.

Ističući kako je izuzetno sretan što je Gormez ponovo izabran na čelo Uprave za vjerske poslove, Yazicioglu je kazao da profesora sretnim čine dvije stvari i to kada ga nadmaše njegova djeca i studenti.

„On je istituciju uzdigao na viši novo od onoga na kojem je bila dok smo mi prethodnici tamo bili. Bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, danas ipak rastu i mogućnosti. Njegovi uspjesi su naš ponos, radost i zadovoljstvo“, kazao je Yazicioglu.

Doktorski studij završio je u periodu od 1990. do 1995. godine, a njegova disertacija „Metodološki problemi interpretacije sunneta i hadisa“ privukla je pažnju stručne javnosti i dobila brojna priznanja, uključujući i prestižnu nagradu koju mu je 1996. godine dodijelila Fondacija Diyaneta za naučno istraživačko dostignuće.

Ali Bardakoglu je kao član žirija koji je pomenutu nagradu dodijelio Gormezu za AA kazao da je to naučno djelo otvorilo „novu eru“ u užoj naučnoj oblasti.

Po dolasku na funkciju čelnika Uprave za vjerske poslove Turske, sam Gormez je prije pet godina tu poziciju nazvao „plamenim plaštom“, a već u prvim danima najavio sasvim drugu percepciju vjere i života. Otvaranje džamija tokom cijelog dana i promjena arhitekture džamija s ciljem lakšeg i boljeg pristupa žena i osoba sa invaliditetom u te vjerske objekte. Intenzivirao je i jačanje veza mladih sa vjerskim institucijama i pokrenuo projekat da se na svim univerzitetima otvore džamije i mesdžidi.

Pored toga, Gormez je pokrenuo niz društvenih i kulturnih projekata u saradnji sa institucijama iz tih oblasti i tako razbio nevidljive okvire da su vjerski poslovi koncentrirani isključivo u džamijama. Intenzivnim susretima sa vjerskim službenicima u zemlji je promovirao moto „Od imenovanog vjerskog službenika, do predanog vjerskog volontera“.

– Gormez je ujedno i glasni zagovornik borbe protiv terorizma –

U jeku terorističkih prijetnji, Gormez je u proteklim mjesecima često putovao u posjetu jugoistočnim regijama Turske i u saradnji sa tamošnji vjerskim, zvaničnim i civilnim predstavnicima pokrenuo niz aktivnosti s ciljem okončanja terorističkih prijetnji.

Uprava za vjerske poslove Turske je sa Gormezom na čelu uzela aktivnu i odgovornu ulogu u pravcu rješavanja kriza u Siriji, Iraku i drugim dijelovima islamskog svijeta, te predano radi na promociji vrijednosti mira i bratstva među ljudima. Naporima upravo ove institucije je uspostavljena stalna međunarodna kontakt grupa Svjetskih islamskih učenjaka za promociju mira i solidarnosti.

Pisac i kolumnista Ahmet Tasgetiren je još jedan od bliskih poznavalaca koji tvrdi da je Gormez velik naučnik, dobar čovjek i vjernik koji svojim primjerom pokazuje svu ljepotu i vrijednosti islama.

„Vidimo da je Gormez uspostavio veze sa svim zemljama u kojima žive muslimani. To su iskoraci koji će biti od velike koristi, kako Turskoj, tako i cijelom islamskom svijetu. On u svom radu pažljivo promovira svijetu klimu islamskog milosrđa i ljubavi“, kazao je Tasgetiren i dodao da je posebno važna bila hitra Gormezova osuda svih terorističkih napada u svijetu, uključujući i nedavnu tragediju u Parizu.

Važno je ukazati i na veliki trud koji Gormez ulaže kao glasni protivnik radikalne ideologije terorističke organizacije ISIS koja, kako on tvrdi, nanosi veliku štetu prvenstveno islamskom svijetu. Nedavno objavljeni Izvještaj Uprave za vjerska pitanja Turske o ISIS-u ukazuje na negativne posljedice koje ISIS i teroristi nanose islamu.

Gormez zastupa stav da selefijsko učenje već pet decenija predstavlja prijetnju islamskom svijetu i zalaže se za borbu protiv radikalizacije, a u korist ideologije milosrđa kao jedne od glavnih vrijednosti islama.

– Gormezov najveći san je osnivanje „Međunarodnog islamskog univerziteta“ –

Sa Gormezom na čelu, Uprava za vjerske poslove pri vladi Republike Turske je u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirala ideju osnivanja međunarodnog islamskog univerziteta u Istanbulu. Infrastrukta je već osigurana, a u poodmakloj fazi su i drugi projekti vezani za taj cilj.

Potreba za takvom obrazovnom institucijom, kako tvrdi sam Gormez, se nametnula posljednjih nekoliko godina nakon što su Bagdad, Damask i Kairo zbog svih sukoba i dešavanja prestali sloviti za naučne centre islamske civilizacije.

Neposredno pred početak nedavnog Samita lidera zamalja G20 u Antaliji, Gormez je liderima najraazvijenijih država svijeta uputio otvoreno pismo u kojem im ukazuje na grotlo problema u kojima se svijet nalazi i poziva da odgovorno djeluju s ciljem uspostave mira u svijetu- Time je još jednom pokazao da promišlja ne samo o problemima u Turskoj, već promišlja globalno.

„Znate da moja zemlja zbrinjava više od dva miliona izbjeglica. Sredozemno more na koje se pružaju pogledi iz vaših toplih hotelskih soba je grobnica brojnih izbjeglica. Beživotna tijela brojne unesrećene djece, zajedno sa savješću cijelog čovječanstva, plutaju ka obalama. Vjerujem da će životi tih ljudi koji bježe od rata i stradaju na putu nade biti glavna tema vaših razgovora i djelovanja“, poručio je Gormez svjetskim liderima, a tu poruku su prenijeli svjetski mediji.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button