Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turski reis Gormez održao hutbu u Al-Aksi: Muslimani u Jerusalemu su izloženi nepravdi

Turski reis Gormez održao hutbu u Al-Aksi: Muslimani u Jerusalemu su izloženi nepravdi

Gormez, koji se nalazi u posjeti Jerusalemu, podsjetio je na historijska dešavanja na tim prostorima napominjući da su britanski vojnici ušli u Jerusalem 1917. godine

 

 Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Mehmet Gormez je danas održao hutbu pred nekoliko hiljada muslimana u džamiji Al-Aksa u Jerusalemu gdje je kazao da je taj grad nakon zauzimanja 1967. godine postao “poligon za nepravdu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Gormez, koji se nalazi u posjeti Jerusalemu, podsjetio je na historijska dešavanja na tim prostorima napominjući da su britanski vojnici ušli u Jerusalem 1917. godine.

“Nakon što su Osmanlije napustile Jerusalem, sa britanskom vojskom, koja okupirala grad, počeli su i veliki problemi na tom području. Također, nakon što su Jevreji 1967. godine zauzeli Jerusalem, grad je postao poprište svakog oblika kršenja prava i poligon za nepravdu. Istovremeno su počela i iskopavanja koja predstavljaju prijetnju džamiji Al-Aksa”, rekao je Gormez.

Napomenuo je da su muslimani u Jerusalemu izloženi nepravdi i nasilju.

“Muslimani u Jerusalemu ne mogu više izdržati ovu okrutnost kojoj su izloženi. Mi u Turskoj, posebno u Upravi za vjerske poslove, imamo obavezu da vas podržimo kako bi prestala nepravda koja vam se čini. Ova posjeta je samo jedan od pokazatelja da smo s vama. Onaj ko vama naudi, naudio je i nama. Naša dužnost je da vam omogućimo sve što vam je potrebno”, rekao je Gormez.

Naglasio je da su muslimani na tom području stoljećima bili izloženi prisilnom iseljavanju i nasilju.

“Muslimani u Jerusalemu su stoljećima bili izloženi različitim oblicima okrutnosti, mučenjima, masakrima, prisilnom raseljavanju. Oni koji žive na ovom teritoriju nisu uspjeli da se domognu vjerskih sloboda, sigurnosti, ekonomske stabilnosti i političke pravde, osim za vrijeme islamske vladavine”, rekao je Gormez.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top