Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Turski privrednici u BiH: Poljoprivreda i prehrambena industrija osnovi buduće saradnje

Turski privrednici u BiH: Poljoprivreda i prehrambena industrija osnovi buduće saradnje

Delegacija privrednika iz turske općine Canakkale, koju čini 20 privrednika iz oblasti prehrambene industrije, a koji su zainteresirani za saradnju sa bh. kompanijama, posjetili su Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA

 

 Poljoprivreda i prehrambena industrija osnovi su buduće saradnje privrednika iz turskog Canakkalea sa bosanskohercegovačkim partnerima, poručili su članovi delegacije privrednika iz Turske koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija privrednika iz turske općine Canakkale, koju čini 20 privrednika iz oblasti prehrambene industrije, a koji su zainteresirani za saradnju sa bh. kompanijama, posjetili su Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA.

Tokom susreta, gostima su predstavljeni privredni, turistički, ali i ostali potencijali za investiranje na području sarajevske regije.

Fokus razgovora je bio na mogućnostima direktnijeg povezivanja domaćih kompanija s turskim kompanijama s područja općine Canakkale.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić kazao je za AA da ova organizacija u sklopu saradnje između privrednih subjekata BiH i Turske pokušava postići dodatni nivo saradnje, interese firmi.

Prema njegovim riječima, delegacija iz Turske je u BiH, a njihov zadatak je da ih informišu o situaciji u BiH, kada ej privreda u pitanju i da ih povežu sa bh. privrednicima iz oblasti prehrambene industrije.

“Ustvari da ih pokušamo animirati da investiraju i uđu u određene interesne odnose sa našim firmama. Istovremeno pokušavamo da plasiramo naše proizvode iz sektora prehrambene industrije u regiju južna Marmara”, kazao je Okerić.

Ističe da “oni na neki način preuzimaju obavezu da svim tim firmama, na bazi interesa koje ispune, pronađu adekvatne partnere, firme iz BiH.

“Oni će u BiH biti nekoliko dana. Sutra će posjetiti industrijsku zonu u općini Vogošća. Na neki način predstavnicima turskih firmi želimo dati pune informacije. Bh. firme imaju, prije svega, interes da dobiju informacije o tehnološkom razvoju određenih proizvoda, industrijskih postrojenja iz Turske, preuzmu iskustva turskih partnera, plasiraju svoje proizvode i otvore sebi mogućnosti”, dodao je Okerić.

Predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Canakkale Kaya Uzen kazao je da se u delegaciji iz Turske nalaze privrednici koji posluju u sektorima poljoprivrede, prehrambene industrije i stočarstva.

“Cilj naše posjete je da povežemo naš region, našu zemlju sa poslovnim potencijalima i prilikama u BiH. Želimo analizirati sve ono što nas očekuje u BiH”, poručio je Uzen.

Prema njegovim riječima, članove delegacije zanimaju prilike i poteškoće sa kojima se susreću privrednici u BiH ali i uslovi u poslovanju.

“Naš cilj je da svi napori koje ulažemo rezultiraju investicijama, odnosno konkretnom saradnjom. Kroz sinergiju i zajednički rad želimo da stvorimo, kreiramo prilike za obje zemlje. Posebno nas interesuje jačanje saradnje u poljima u kojima smo mi, kao region, snažni, a to je poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija. I u tom slučaju mi BiH pridajemo veliki značaj”, kazao je Uzen.

Delegaciju privrednika iz turske općine Canakkale u BiH će boraviti do nedjelje. Danas su imali sastanak u Ambasadi Republike Turske u BiH, a sutra nastavljaju sa sastancima i razgovorima sa bh. privrednicima. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top