Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turski načelnici poručili: Projektom u Glamoču ostvarena posebna veza sa tim dijelom BiH

Turski načelnici poručili: Projektom u Glamoču ostvarena posebna veza sa tim dijelom BiH

Piše: Almir Terzić

Mi ćemo sada ovim projektom izgradnje poslovno-edukativnog centra u Glamoču ostvariti neku posebnu vezu sa tim dijelom Bosne i Hercegovine, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Murat Ajdin, načelnik općine Zeytinburnu i zamjenik predsjednika Unije turskih općina (TDBB) nakon današnjeg potpisivanja sporazuma o saradnji u turskom gradu Bolu između Medžlisa Islamske zajednice Glamoč i Unije turskih općina (TDBB) vrijednog milion turskih lira (oko 250.000 eura).

   U najznačajnijoj mjeri pomoć u realizaciji projekta pripada turskim općinama Zeytinburnu, Gebze, Kocaeli, Umruniye, Bagcilar, Sancaktepe i Beykoz.

Planirano je da objekat svojim posjetiocima ponudi i mogućnost organizovanja konferencija i seminara, ali i prodavnice suvenira i proizvoda u kojima će se moći naći proizvodi od tekstilnih do poljoprivrednih, koji imaju autentično porijeklo i predstavljaju širi prostor Glamoča.

Ajdin je rekao kako Savez općina turskog svijeta ima preko 1.100 članica iz 28 zemalja.

“Danas je sjednica Upravnog odbora. Što se tiče Bosne i Hercegovine mi u Upravnom odboru imamo jednog od potpredsjednika, to jeste člana Upravnog odbora iz BiH, a to je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo. Odnos između dvije države, između Bosne i Hercegovine i Turske su na jako visokom nivou. Zbog toga, čim su tako dobri odnosi, mi se možemo posvetiti nekim drugim projektima kao što je projekat u Glamoču”, rekao je Ajdin dodavši kako se radi o veoma značajnom objektu koji podržava njegova i još šest općina i iza kojeg stoji Savez općina turskog svijeta.

Što se tiče općine Zeytinburnu, rekao je da imaju pobratimsku općinu, a to je općina Ilidža u Sarajevu.

Glavni razlog formiranja jedne ovakve unije, istakao je Ajdin, jeste razmjena znanja i iskustva između lokalnih zajednica iz Turske i drugih država svijeta.

“Kada mislim na Bosnu i Hercegovinu, znači mi smo i prije radili, radit ćemo i dalje projekte kao što su projekti iz kulture, društveni projekti. Mi očekujemo nastavak dobre saradnje”, poručio je Murat Ajdin, načelnik općine Zeytinburnu i zamjenik predsjednika Unije turskih općina (TDBB).

Adnan Košker, načelnik općine Gebze (Kocaeli) koja je jedna od onih koja je također, pomogla da dođe do projekta gradnje poslovno-edukativnog centra u Glamoču, osvrnuo se na posebne veze između Bosne i Hercegovine i Turske.

“Bosna i Hercegovina je nama jedan od važnijih država na svijetu, posebno što se tiče Evrope. To nam je najbliži saradnik, odnosno najbliža rodbina. Mi već radimo u Bosni i Hercegovini i mi ćemo biti na polaganju kamena temeljca u Glamoču. Pored toga smo opremili šest kabineta turskog jezika u Bosni i Hercegovini. Svakako, mi imamo podršku, odnosno savjet od predsjednika naše države Recepa Tayyipa Erdogana da budemo jako aktivni u Bosni i Hercegovini, da naša podrška bude u kulturnom, obrazovnom sektoru i ekonomiji. To se tako nastavlja. Gledamo da smo tu stalno. I nama je drago da možemo biti od neke podrške Bosni i Hercegovini, da ima jednu Tursku iza sebe, koja se stalno razvija, koja postaje jedna od jačih država u svijetu. Tako da nam je s te strane drago. Mi ćemo nastaviti da pomažemo Bosnu i Hercegovinu i da tamo budemo prisutni”, rekao je Košker.

On je naveo da je prije 15 godina išao u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je iz oblasti industrije, poslovan čovjek.

“Htio sam da uradim neku investiciju. Tada nismo uspjeli zbog neke birokracije koja je bila prisutna. Nije bilo ni nekog povjerenja. To nismo uspjeli. Bosna i Hercegovina se samo kroz kulturu, kroz socijalne projekte ne može razvijati. Bosni i Hercegovini je potreban ekonomski napredak. Jako važno za BiH jeste da se dokaže potencijalnim investitorima da će biti u miru, da u narednoj budućnosti neće biti nekih pomjeranja i problema. To je ono što najviše privlači investitore. Svakako ,vidim BiH, odnosno gledam sa te strane šta se može uraditi, jer je to značajno. Jako je bitno, ja to svojim prijateljima biznismenima savjetujem da ulažu BiH i nama je jako važno, želimo da ulažemo, ali nam je bitna ta sigurnost da se dokaže sa strane BiH da je to mirna država, da mi slobodno možemo da uložimo. BiH je naš jedini prijatelj u Evropi”, poručio je Košker.

Alaaddin Yilmaz, načelnik općine Bolu, domaćina, u kojoj se danas održala sjednica Upravnog odbora Unije turskih općina, rekao je da su oni osnovani kao savez općina turskog svijeta, ali da su to malo prerasli, taj turski svijet. Imamo, rekao je, sada širi kontekst, odnosno malo šire obuhvataju nego što su planirali.

“BiH zauzima jedno jako važno mjesto u našim srcima. Mi znamo šta je sve BiH prošla u prethodnom periodu. Još su te neke rane svježe. Mi trenutno relacije i odnose koje imamo sa Bosnom i Hercegovinom su na najvećem mogućem nivou u poređenju sa ostalim državama. Koliko god ima svaka općina sa svojom gradskom i drugim općinama tih projekata, mi pokušavamo posebno da radimo preko Saveza općina za neke veće projekte da učestvujemo. BiH je mnogo slična našem Bolu. Ja, kada god odem u BiH, ja se ne osjećam da sam u inostranstvu. Osjećam se kao da sam u svom mjestu. Planiramo ove veze bolje iskoristiti za naredne projekte”, rekao je Yilmaz.

On je naveo kako u Boluu imaju ulicu Tavil Mehmed-paša i da je ona razlog zbog koje su povezani sa BiH.

“Njega zovu tavil, visoki Mehmed-paša, a on je Mehmed paša Sokolović, a on je iz BiH. Zato Bolu ima posebnan odnos sa BiH. Mislim da je sada prilika, mi radimo sa općinama, pokušamo neke velike stvari da uradimo kroz ovaj naš savez koji smo osnovali. Nama je što se tiče ovoga lakše raditi, jer naša država gleda toplo na ove naše relacije sa našim općinama tamo tako da imamo s te strane i drugih institucija kao što je TIKA, Yunus Emre i druge institucije. Također, jedna velika obaveza pada i na medije, da nam pomognu na ovom putu. Mi moramo da budemo jaki, ne samo ovdje. Mi ne smijemo biti oni sa kojim se igra, nego mi moramo igrati. Zato moramo da budemo u zajednicama, da budemo zajedno. Nadam se da će to biti”, poručio je Yilmaz.

Sporazum o saradnji između Medžlisa Islamske zajednice Glamoč i Unije turskih općina (TDBB) u ime Glamoča potpisao je Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, koji je činu potpisivanja u turskom gradu Boluu boravio u društvu sa Muhamedom Dragolovčaninom, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Glamoč.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top