Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Turske investicije spašavaju TRZ iz Hadžića i „Zrak“

Turske investicije spašavaju TRZ iz Hadžića i „Zrak“

Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije u posjeti je Turskoj gdje je razgovarao s više zvaničnika i ministara o jačoj sardnji u oblasti namjenske industrije. Trhulj je za novinsku agenciju Patria kazao da je konkretno pričao o četiri projekta, a da su za dva Turci jako zainteresirani.

– U tri navrata u prošloj godini dolazili su predstavnici „Makina kemije“ i predstavnici kopnenih snaga Turske za jedan projekat koji je radio Tehničko-remontni zavod (TRZ) iz Hadžića. U februaru tačnije 19. im je zvanično dostavljena ponuda za taj projekat. Vrijednost je 25 miliona dolara i moja posjeta Turskoj bila je u svrhu sastanak sa njihovim sekretarom za narodnu odbranu Muradom Bayarom, koji je glavni po pitanjima te saradnje i ocjeni opravdanosti te ponude – kazao je Trhulj.

Kako je dalje naveno ministra Trhulja za NAP glavna njihova ocjena nakon sastanka je bila da je taj projekat izuzetno dobar i da će oni poslati svoju delegaciju da ocjene može li  se razviti ta saradnja.

– Ukoliko bi došlo do saradnje onda bi taj posao od 25 miliona dolara značio spas za TRZ, a to bi bila dugoročna saradnja jer je riječ o projektu koji će se razvijati narednih 10 godina. I sigurno bi bio spas za fabriku TRZ ne samo za sadašnji broj uposlenih nego i znatno veći – dodao je Trhulj.

I drugi projekat je isto vezan za kopnene snage i tiče se optičkih instrumenata koje proizvodi „Zrak“.

– Tu nije dostavljena zvanična ponuda, ali procijenjena vrijednost je negdje oko 15 miliona dolara. Ukoliko bi uspjeli da to reliziramo onda bi to bio spas za te dvije fabrike i njihov daljnji rad – potcrato je Trhulj.

Inače, Bosna i Hercegovina zadnje dvije godine pokušava uspostaviti jaču saradnju u oblasti namjenske industrije.

– Imali smo neke sitne ugovore preko njihove državne komapnije „Makini kemija“ i „Igmana“ Konjic. Uglavnom je to bila za isporuku municije koju „Igman“ proizvodi. 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top