Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turska ulaže u puteve u Sandžaku: Povezivanje N. Pazara, Tutina i Sjenice

Turska ulaže u puteve u Sandžaku: Povezivanje N. Pazara, Tutina i Sjenice

Tehnička delegacija iz Ministarstva za transport, pomorstvo i komunikacije i Direkcije za kopnene puteve Republike Turske boravila je u Srbiji i regiji Sandžak gdje su razgovarala o izgradnji i rekonstruciji puteva Novi Pazar – Tutin i Tutin – Sjenica. Izgradnja tih puteva je veoma značajna za ekonomski razvoj sandžačke regije, zaključeno je nakon susreta turskih eksperata sa sekretarom Ministarstva za građevinarstvo Republike Srbije, Edinom Zećirovićem, gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, i predsjednikom općine Tutin, Šemsudinom Kučevićem.

Zećirović, koji je odskora imenovan za sekretara u srbijanskom Ministarstvu građevine, ocijenio je da ne postoje nikakve zapreke za realizaciju ovih projekata.

“Ostaje na vladama Republike Srbije i Republike Turske da se nađe zajednički interes i modus da se dođe do realizacije, i makar do izvođenja radova jedne od ove dvije trase u 2017. godini i pripreme dokumentacije i realizacije trase Sjenica – Tutin u 2018. i 2019. godini”, izjavio je Zećirović.

On je ukazao da bi ovim projektom saobraćajnica Novi Pazar – Tutin postao moderan magistralni put.

Direktor uprave za istraživanje pri turskoj Direkciji za kopnene puteve, Birol Demir, je nakon obilazka dionica rekao da će biti definisani tehnički detalji projekta i usaglašeni koraci i dinamika djelovanja.

On je rekao da bi izgradnja puteva mogla da počne uskoro i da se nastavljaju pregovori između Turske i Srbije za kreditiranje tih projekata.

“Došli smo da vidimo da li je tehnički izvodljiva izgradnja ovih puteva. Uradit ćemo tehnički izvještaj i nakon potpisivanja ugovora između dviju zemalja o kretitiranju radovi će početi”, rekao je Demir.

On je istakao da i Turska ima jako pozitivan odnos prema nastojanjima da se unaprijedi putna infrastruktura u sandžačkoj regiji.

Gradonačelnik Novog Pazara je nakon upoznavanja zvaničnika Turske sa stanjem na terenu ocijenio da bi, uz podršku Republike Turske i zahvaljujući sve boljoj saradnji sa Srbijom, uskoro mogao biti realizovan projekat izgradnje puta Novi Pazar – Tutin u dužini od 22 kilometra.

“Tema sastanka su tehnički detalji jedne od najlošijih dionica u Srbiji i prijedlog načina prevazilaženja najvećih poteškoća na budućem projektu”, rekao je jučer novinarima prvi čovjek Novog Pazara, Nihat Biševac.

Predsjednik opšine Tutin, Šemsudin Kučević, je izrazio optimizan da će izgradnja tih puteva biti realizovana kako bi se, kako je naveo, taj projekat pokrenuo sa mrtve tačke.

“Subjekti na ovom projektu su upoznati sa značajem ove dvije dionice. Veoma je značajno da pupčanu vrpcu Novog Pazara sa Tutinom izgradimo, kao i kičmu Pešterske visorvani od Tutina do Sjenice. Na ovaj način bismo zaokružili sve ekonomske pretpostavke i Tutinu predstoji ekonomski razvoj”, rekao je Kučević, podsjetivši da bi se izgradnjom putne infrastrukture omogućila realizacija projekta kao što su agro-industrijska zona na Pešteru.

Izgradnja i rekonstrukcija putnih pravaca Novi Pazar – Tutin i Sjenica – Tutin bi, prema prezentovanoj projektnoj dokumentaciji, koštala više od 24 miliona eura.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozay je ranije izjavio da bi se prethodni projekat, koji je predviđao kredit od 25 miliona eura Eksim banke, mogao revidirati jer dvije strane nisu mogle da se dogovore oko kamate i učešću turskih kompanija u izvođenju radova.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i bivši turski Ahmet Davutoglu su nakon jednog od susrata naložili ministarstvima saobraćaja svojih zemalja da što prije naprave novi projekat i da dogovore uslove finansiranja i rekonstrukcije tih putnih pravaca.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top