Ekonomija

Turska u 2020. godini od izvoza lješnjaka zaradila oko dvije milijarde dolara

- Turska je u 2020. godini izvezla ukupno 280.924 tone lješnjaka, čime je ostvarila prihode od skoro dvije milijarde dolara

Turska, najveći svjetski izvoznik lješnjaka, ostvarila je prihode od 732,8 miliona dolara od izvoza lješnjaka između septembra i decembra prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Prema podacima Udruženja izvoznika lješnjaka i proizvoda iz regije Crnog mora, brojka za četvoromjesečni period pala je ipak za 32,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Oko 70 posto lješnjaka iz Turske u periodu septembar-decembar izvezeno je u zemlje članice Evropske unije (EU).

U zemlje EU-a je u tom periodu izvezeno oko 75.200 tona lješnjaka u vrijednosti od 515,9 miliona dolara.

Turska je u 2020. godini izvezla ukupno 280.924 tone lješnjaka, čime je ostvarila prihode od skoro dvije milijarde dolara.

Republika Turska je tokom 2019. godine zaradila oko 2,3 milijarde dolara od izvoza lješnjaka širom svijeta. Iz te zemlje je 2019. godine izvezeno oko 319.772 tona lješnjaka, što je najviše u historiji Turske kada je riječ o izvozu lješnjaka.

Iz Udruženja izvoznika lješnjaka i proizvoda iz regije Crnog mora poručili su da ovaj uspjeh nikako nije slučajnost jer turski privrednici naporno rade kako bi zadovoljili enormnu potražnju za lješnjakom na svjetskim tržištima.

Posljednjih godina posebno je porastao izvoz lješnjaka iz Turske na kinesko tržište.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button