Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Turska spremna finansirati izgradnju brze ceste Beograd – Sarajevo

Turska spremna finansirati izgradnju brze ceste Beograd – Sarajevo

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je danas u posjetu delegaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem. 

Delegacije su konstatirale su da je dosadašnja saradnja na zadovoljavajućem nivou i da ima dosta projekata na kojima se ta saradnja može unaprijediti, javlja Anadolu Agency.
Ministar Ljajić prenio je ministru Juski poruku ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zeybekcia da je Turska spremna finansirati veliki infrastrukturni projekat kojim bi se brzom cestom kvalitetnije povezali Beograd i Sarajevo, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komuniklacija BiH.

Načelno je izražena puna zainteresiranost obje zemlje za ovakav projekat, a posebno što je, kad je bh. strana u pitanju, planirana ruta već ucrtana u Strategiju transporta BiH.

Također, dogovoreno je da se u prvoj polovini decembra na ovu temu organizira sastanak na kojem bi osim ministara Juske i Ljajića bili prisutni i ministrica građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dvije delegacije razmijenile su i iskustva u provedbi procesa digitalizacije, s obzirom na to da je Srbija taj proces već završila, a BiH bi, nakon što je okončana prva faza, uskoro trebala da pokrene drugu fazu procesa digitalizacije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top