Vijesti iz svijeta

Turska proglasila vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je sinoć u Ankari da je na sjednicama Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća ministara donešena odluka o uvođenju vanrednog stanja u trajanju od tri mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je u skladu s 120. članom Ustava Republike Turske donesena odluka da se proglasi tromjesečno vanredno stanje, kako bi se u potpunosti odstranili svi teroristički elementi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara.

Napomenuo je da je turski narod, izašavši pred tenkove, ispisao junačku stranicu historije.

“Pučistima nisu od koristi bili ni tenkovi, ni avioni, ni helikopteri, nasuprot naroda koji je voljom i odlučnošču stao u odbranu svoje zemlje. Narod koji je stao u odbranu budućnosti i domovine od terorista koji su odjenuli vojne uniforme je tokom te noći ispisao sagu o hrabrosti”, kazao je Erdogan.

U vezi sa proglašenjem tromjesečnog vanrednog stanja u zemlji, Erdogan je istakao da ova odluka nipošto nije protiv demokratije.

“Ova odluka nipošto nije protiv demokratije, prava i slobode. Naprotiv, ova odluka ima za cilj čuvanje i jačanje ovih vrijednosti”, rekao je turski predsjednik, dodajući kako je prvi put u historiji Turske narod spriječio pokušaj državnog udara.

“Prvi put u historiji naše zemlje sam narod je spriječio pokušaj državnog udara. Turska je, pod cijenu života njenih građana, dokazala svoju posvećenost demokratiji i pravnoj državi”, rekao je Erdogan.

Istakao je da je ubijeno 246 nevinih osoba tokom pokušaja državnog udara.

“Broj ubijenih u napadu tokom pokušaja državnog udara na civile, policiju i vojnike dostigao je 246 nevinih osoba, dok je ranjeno 1.536 nevinih građana”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako nema riječi kojima bi opisao “hrabrost braće koja nisu napuštala ulice i trgove i koji su bili na meti bombardera, helikoptera i artiljerije.”

“Svi naši građani, koji dežuraju za demokraciju na svim gradskim trgovima kako bi i nakon ugušenog puča poručili da više nikada niko ne krene putem puča, trebaju znati da će imena svih njih biti zlatnim slovima upisana u historiju”, poručio je Erdogan, dodajući da je Turska pokazala najsnažniju povezanost države i naroda u svojoj historiji.

“Turska je, naspram pokušaja državnog udara 15. jula, pokazala najsnažniju povezanost između države i naroda u svojoj historiji. Narod je bio uz državu, a država uz narod. Neka se niti jedan naš stanovnik niti institucija ne brine kada je u pitanju demokratija, pravna država, temeljna prava i slobode. Vanredno stanje koje je proglasila naša vlada je upravo cilj zaštite ovih naših vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da oni koji nisu ništa poručili evropskim zemljama što su poduzele slične mjere, nemaju pravo kritikovati Tursku.

“Oni koji nisu ništa poručili evropskim zemljama što su poduzele slične mjere nakon malih terorističkih događaja, koji se ne mogu porediti s prijetnjom koju je doživjela naša zemlja, nemaju pravo kritikovati Tursku. Zasigurno nemaju pravo kritikovati odluku koju smo donijeli. Neka prvo vode brigu o sebi”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao da S&P prema vlastitom nahođenju donosi političku odluku o kreditnom rejtingu Turske.

“Oni sada, prema svome nahođenju, donose političku odluku. U smislu, ako mi ovo saopćimo, možda če stati investicije u Turskoj. Ne trudite se uzalud, vi iz S&P-a. I ranije ste slično radili i nije vam polazilo za rukom, a neće ni sada”, rekao je Erdogan u svome osvrtu na S&P-ovo smanjenje kreditnog rejtinga Turskoj.

Ističući kako je Centralna banka Turske već dala potrebna i jasna saopćenja, Erdogan je kazao da na tržištu Turske nema nikakvih problema s likvidnošću, niti će ih biti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button