Vijesti iz svijeta

Turska pozvala UN da se aktivnije uključi u rješavanje pitanja Jammu i Kašmira

Turska je uputila poziv Ujedinjenim nacijama (UN) da se aktivnije uključi u rješavanje pitanja u vezi s posljednjim dešavanjima u regiji Jammu i Kašmir, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske ukazano je na važnost rješavanja problema putem dijaloga.

Istaknuto je također kako su jučerašnji razgovori, održani u Vijeću sigurnosti UN-a pod nazivom “Indija-Pakistan”, od velikog značaja za smirivanje tenzija u regiji, a iskazano je i zadovoljstvo što je u prvi plan stavljena diplomatija.

“Smatramo da bi UN trebao imati aktivniju ulogu u rješavanju problema u okviru prethodnih odluka. Nadamo se da će nesporazumi biti riješeni dijalogom na temelju međunarodnog prava, a ovom prilikom pozivamo strane na sustezanje od jednostranih koraka koji bi mogli povećati napetost”, poručeno je saopćenju turskog MVP-a.

U petak je Vijeće sigurnosti održalo sastanak iza zatvorenih vrata o posljednjim dešavanjima u spornoj regiji Jammu i Kašmir na zahtjev Islamabada.

Rastuće tenzije između nuklearno naoružanih Pakistana i Indije dodatno su se rasplamsale nakon indijske odluke da ukine poseban status Jammu i Kašmiru.

Kašmirski čelnici i građani strahuju od ovog koraka, jer smatraju da je to pokušaj Indije da promijeni demografsku sliku države s muslimanskom većinom, u kojoj se pojedine grupe bore protiv indijske vladavine, te žele ili nezavisnost ili ujedinjenje sa susjednim Pakistanom.

Indijska vlada od proglašenja odluke o ukidanju posebnog statusa, regiju je stavila pod komunikacijsku blokadu koja je ušla u trinaesti dan.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button