Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turska podiže šatorsko naselje za 80.000 civila iz Halepa

Turska podiže šatorsko naselje za 80.000 civila iz Halepa

Turska će podići šatorsko naselje za smještaj 80.000 sirijskih izbjeglica koje bježe iz istočnog Halepa, izjavio je zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek.

Dogovor o primirju u kojem je posredovala i Turska postignut je u utorak, čime će se dozvoliti evakuacija civila i opozicijskih boraca iz istočnog Halepa do srijede navečer.

Turski zvaničnik je rekao da će pobunjenici moći nositi lako oružje, a civili će biti prebačeni autobusima iz Halepa za Idlib, odakle će moći otići na druge lokacije.

Dodao je da je ovo dogovoreno nakon pregovora između Turske i Rusije, koje su garanti sporazuma.

Očekuje se da će civili doći u Tursku, gdje je već smješteno 2,7 miliona sirijskih izbjeglica.

Sigurna evakuacija

Sjedinjene Američke Države pozvale su da se međunarodnim posmatračima omogući pristup Halepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade, prenose agencije.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Samantha Power rekla je na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti kako bi posmatrači trebali “nadgledati sigurnu evakuaciju ljudi koji žele otići, ali koji se opravdano boje da će biti upucani na ulici ili odvedeni u jedan od Assadovih gulaga ako to pokušaju”.

UN je podigao uzbunu zbog izvještaja da je 82 ljudi, uključujući 11 žena i 13 djece, ubijeno u četiri dijela Halepa pri kraju borbe za taj grad.

Vijeće sigurnosti sastalo se na inicijativu Francuske i Velike Britanije u vrijeme postizanja dogovora između sirijske vlade i pobunjenika da im se dopusti izlaz iz grada, što su podržale Rusija i Turska.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com