Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turska oštro osudila odluku Izraela o gradnji novih naselja na zemlji Palestinaca

Turska oštro osudila odluku Izraela o gradnji novih naselja na zemlji Palestinaca

Poslanici u izraelskom parlamentu usvojili su nacrt zakona kojim je omogućena izgradnja novih jevrejskih naselja koja se sastoje od 4.000 stambenih jedinica na privatnoj zemlji Palestinaca na Zapadnoj Obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu odluku oštro je osudilo Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske ističe se kako politika koju Izrael provodi nikako nije prihvatljiva i protivna je rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN).

Inače, predsjednik Knesseta Yuli Eldestein nakon glasanja izjavio je kako je za nacrt glasalo 60 zastupnika, 52 su bila protiv, a osam zastupnika, uključujući premijera Izraela Benjamina Netanyahua, koji je boravio u Londonu, nije prisustvovalo glasanju. Zakon je usvojen u trećem glasanju.

Prvo glasanje održano je 6. decembra prošle godine.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je krajem decembra prošle godine uz suzdržanost SAD-a izglasalo rezoluciju 2.334 kojom se nalaže hitno okončanje izraelske politike izgradnje ilegalnih doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji. Tu odluku je izraelska vlast kritikovala i ocijenila neprihvatljivom.

U Istočnom Jerusalemu živi oko 200.000, a na Zapadnoj Obali više od 400.000 Jevreja. Riječ je o ilegalnim naseljima na ovom području.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top