Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Turska Općina Karamursel donira računarsku opremu za osnovne škole u Općini Stari Grad

Turska Općina Karamursel donira računarsku opremu za osnovne škole u Općini Stari Grad

Turska Općina Karamursel finansirat će realizaciju projekta „Opremanje osnovnih škola računarskom opremom“ u Općini Stari Grad. Potvrđeno je ovo tokom posjete delegacije Općine Karamusel Općini Stari Grad i njenom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Bit će ovo još jedan uspješan projekat realizovan zahvaljujući pobratimskim odnosima sa općinama i gradovima iz Republike Turske.

„Karamursel je naša pobratimska općina iz Turske i ovo nije prvi put da pružaju podršku jer su prije dvije godine, poslije velikih poplava u našoj zemlji, finansijski pomogli ugroženom stanovništvu, a pomoć je realizovana preko Općine Stari Grad. Sada su odlučili da opreme naše škole i kupit će im 30 računara, šest printera, te video projektore i video platna za svih šest škola,“ kazao je nakon susreta sa predstavnicima Općine Karamursel načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Projekat je vrijedan 40.000 KM.

Projekat, koji ima za cilj unaprjeđenje nastave u oblasti informatike u osnovnim školama, pripremio je Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad, koji je obavio sve potrebne dogovore sa Općinom Karamursel, odakle je u konačnici stigao pozitivan odgovor.

Kada je riječ o opremljenosti osnovnih škola računarskom opremom, onda se s pravom može konstatovati da je prosječna, sa zastarjelim računarima, ali i softverima. Broj učenika po jednom računaru u svakoj školi prelazi 30, a u nekim školama i više od 50 učenika po računaru, što situaciju sa računarskom opremom čini mnogo kompleksnijom, pa je realizacija nastavnog programa otežana. Realizacijom projekta „Opremanje osnovnih škola računarskom opremom“ bit će obezbijeđeni uslovi za informatičko obrazovanje učenika sa područja Općine Stari Grad.

Informatičko društvo je sadašnjost i budućnost djece, pa je stoga potrebno da se učenici što ranije upoznaju sa informacionim tehnologijama. Kvalitetna i moderna IT oprema u osnovnim školama potiče učenje i služi učenicima da steknu znanja i vještine koje su potrebne za uspjeh u 21. stoljeću.

Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Karamursel potpisale su Sporazum o bratimljenju i saradnji 2006. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top