Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turska obilježava nacionalni praznik Dan pobjede

Turska obilježava nacionalni praznik Dan pobjede

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje praznika počelo je jutrošnjim intoniranjem nacionalne himne i polaganjem vijenaca ispred Spomenika Republike na istanbulskom trgu Taksim.

Vijence su položili predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti Istanbula, Komande istanbulskog garnizona turske vojske i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodi državni vrh na svečanom skupu koji je  upriličen u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari.

Svečani prijem bit će upriličen i u Predsjedničkoj palati u Ankari, a turski predsjednik Erdogan prisustvovat će i svečanoj promociji svršenika Vojne akademije.

Na današnji dan, prije 96 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top