U Fokusu

Turska ide u susret važnim izborima – ko su favoriti?

Opći izbori u Turskoj zakazani su za 7. juni. Političke partije su već odavno dostavile svoje kandidatske liste vrhovnoj izbornoj komisiji (YSK). Izborne rezultate je moguće donekle predvidjeti analizirajući izborne ankete i profile kandidata.

 

Najveći favorit je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) koja je pobijedila tri puta zaredom na lokalnim i dvaput na općim izborima tokom proteklih 13 godina. Istraživanja javnosti pokazuju da je popularnost AKP-a negdje između 45 i 50%. Za razliku od drugih partija, AKP ima poslanike u Parlamentu iz svih 81 provincije u Turskoj, a koje su nastanjene različitim etničkim grupama. Njihova lista kandidata pokazuje i ovaj put da žele održati taj trend. AKP je ponudila kandidate koji mogu prihvatiti sve podgrupe biračkog tijela, od praktikujućih muslimana, nemuslimana, ljevičara i liberala. AKP teži da osvoji 400 od ukupnih 550 mandata u Parlamentu i tako trenutni ustav iz 1980. godine koji ne donošen nakon vojnog udara zamjeni novim, građanskim i demokratskim.

Najveća opoziciona stranka Republikanska narodna Partija (CHP) koja je uspostavila modernu Tursku prije 90 godina uglavnom dobija glasove vojnih i birokratskih elita. Kakogod, ova stranka nije uspjela profitirati od toga što djeluje u opoziciji već dugo vremena. Osvaja oko 24% glasova koji dolaze od urbanih Turaka srednje klase i alevita. Zato su njena glavna uporišta priobalni gradovi na zapadu zemlje. Nije uspjela imati poslanike iz 33 provincije od ukupno 81 na prethodnim izborima. Uprkos tome što je deklarativno socijal-demokratska partija, CHP ne može osvojiti glasove socijalno i politički ugroženijih kategorija stanovništva. Njen glavni cilj na ovim izborima će biti zadržavanje alevitskih glasova koji bi mogli otići u korist Narodne demokratske partije (HDP).

HDP će igrati ključnu ulogu na ovim izborima, a radi se o legalnom političkom krilu zabranjene kurdske PKK, koja se bori protiv Turske već 30 godina. Uspjela je ući u Parlament sa 30 nezavisnih kandidata na prošlim izborima. Na ovim će nastupiti kao stranka i pokušat će preći izborni prag od 10% glasova. Ankete pokazuju da im je popularnost sa oko 6% porasla na 8%. Stranka koja je do sada dobijala glasove i podršku isključivo kurdskih separatista sada cilja i na glasove alevita i turskih ljevičara. HDP je zastupljen u samo pojedinim provincijama i ima najveći broj žena među kandidatima. Ako uspiju preći izborni prag to će imati uticaja na broj glasova koje mogu dobiti AKP i CHP.

Četvrta stranka koja će igrati važnu ulogu je Partija nacionalnog pokreta (MHP) koju podržavaju turski ultranacionalistički krugovi. Ankete pokazuju da se njihova popularnost kreće oko 15%. Takođe nisu zastupljeni u cijeloj zemlji. Na prošlim izborima nisu imali kandidate u 47 provincija. Svoju predizbornu kampanju baziraju na kritici mirovnih pregovora koje vlast vodi sa PKK tokom protekle dvije godine. Glavni cilj im je povećati broj glasova u većim gradovima, kao i vratiti dominaciju u nekoliko gradova u Anadoliji, a koje je preuzela AKP.

Izbori 7. juna se približavaju i ovo je slika turske demokratije. Uprkos teškoj političkoj atmosferi, stranke se pripremaju za izbore sa velikim entuzijazmom. Već općeprihvaćeno je političko načelo da su izbori jedini način ostvarivanja političke moći. Razlog ovome je, bez sumnje, to što je Turska tokom prethodnih godina značajno oslabila vojno tutorstvo i smanjila uticaj vojnih elita koje su poduzimale državne udare i redovno nametale ustave. No, ovakve birokratske snage još uvijek postoje, naročito u sudskoj i sigurnosnoj administraciji.

Postoji mogućnost da će takve grupe pokušati neki vid provokacije slično nedavnom terorističkim napadu. Kakogod, na svim dosadašnjim izborima većina turskih glasača je pokazala da neće pristati da teror pobijedi demokratiju, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Ankete pokazuju da drugačije neće biti ni ovaj put.

 

Piše: Melih Altinok (Daily Sabah)

Za Akos.ba preve: Nermin Spahić

Povezani članci

Back to top button