Vijesti iz svijeta

Turska firma će pomoći u masovnoj proizvodnji južnokorejskog borbenog aviona

Turska u zadnje vrijeme jača vojnu saradnju sa mnogim državama u Aziji i Africi

Turska tehnološka kompanija SDT Space and Defence Technologies Inc. nastavit će da doprinosi domaćem borbenom avionu Južne Koreje tokom procesa masovne proizvodnje nakon što je već osigurala simulaciju sistema veze.

Generalni direktor kompanije, Ömer Korkut, rekao je za Anadolu Agency (AA) da je kompanija ostvarila jedan od svojih najvažnijih izvoznih proizvoda tako što je osigurala sistem veze za prenos podataka za južnokorejski borbeni avion pete generacije, KF-21, i naveo da su isporučili 19 vazdušnih jedinica i zemaljsku stanicu tokom faze prototipa projekta.

Korkut je naveo da su nedavno dobili još jednu narudžbu zemaljske stanice koju će isporučiti u aprilu 2023. godine.

Za njihov naredni projekat kompanija radi kao podizvođač LIG Nex1, rekao je Korkut, napominjući da je nedavno objavljena odluka da se kompanija uključi u projekat tokom procesa masovne proizvodnje i to je vrlo dobra vijest.

Rekao je da očekuju još 120 narudžbi proizvoda od 2024.

„Za nas je važno da možemo da osiguramo podsisteme za borbeni avion pete generacije, kao i za zemlju koja razvija tehnologiju kao što je Južna Koreja“, rekao je on.

Zrakoplov sljedeće generacije razvila je Korea Aerospace Industries (KAI) u projektu koji djelomično podržava Indonezija i dizajniran je da bude jeftinija, manje skrivena alternativa F-35 proizvedenom u Sjedinjenim Državama, na koji se oslanja Južna Koreja.

Završio je svoj prvi probni let u julu usred nastojanja da zamijeni stare vojne avione suočenih s nuklearnim i raketnim prijetnjama iz susjedne Sjeverne Koreje.

Južna Koreja je predstavila prototip KF-21 u aprilu prošle godine, pozdravljajući taj avion kao buduću okosnicu svog ratnog vazduhoplovstva i korak ka većoj vojnoj nezavisnosti američkog saveznika u istočnoj Aziji. Masovna proizvodnja bi trebala početi 2026. godine.

Saradnja sa Pakistanom

U međuvremenu, Korkut je također dodao da su se dogovorili o projektu u martu na sajmu odbrane IDEAS u Pakistanu. Kao dio dogovora, rekao je on, oni izvoze kapsule za municiju (ACMI) i za F-16 i za JF-17 pakistanskih zračnih snaga.

“Projekat smo potpisali u martu, on je stupio na snagu u junu. Naš raspored teče, uskoro će se u Ankari održati kritička revizija dizajna i pregled projekta“, rekao je on.

Korkut je naglasio da SAD i Izrael prave ACMI kapsule sa sličnim karakteristikama koje se koriste u NATO avionima.

“Potpisali smo ugovor za integraciju ove kapsule u avion koji nije NATO avion, koji je prvi u Pakistanu,” rekao je on dok je JF-17 pakistansko-kineski avion zajedničke proizvodnje.

Povezani članci

Back to top button