Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Turska donirala Mostaru autobuse vrijedne 300.000 KM

Turska donirala Mostaru autobuse vrijedne 300.000 KM

Unija općina i gradova Republike Turske poklonila je Gradu Mostaru tri autobusa vrijedna oko 300.000 KM, koja će za poboljšanje javnog prijevoza u gradu na Neretvi koristiti poduzeće Mostar bus, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon svečanosti presijecanja vrpce direktor JP Mostar bus Damir Marić naglasio je kako se tom donacijom obnavlja vozni park poduzeća i kako će ona biti na korist svih građana Mostara.

“JP Mostar bus je jedno od prvih zajedničkih poduzeća u Gradu Mostaru nakon ratnih dešavanja“, podsjetio je Marić.

Ovih dana kako ističe poduzeće je raspisalo natječaj za izgradnju nove auto baze na Bišću polju čime će se povećati učinkovitost poduzeća i pokazati snaga zajedništva koja je rezultirala i današnjom donacijom koja je kako naglašava od iznimnog značaja.

U ime donatora tajnik Udruženja općina i gradova Republike Turske Hayrettin Gungor je naglasio da poklonjeni autobusi Mostaru nisu samo poklon općina nego poklon čitavog turskog naroda.

“Nemam nikakvu sumnju da će ova primopredaja autobusa unaprijediti odnose između gradova Republike Turske i Bosne i Hercegovine i da će oni postati samo jači i kvalitetniji, ali i da će se iz ovoga izroditi novi projekti. Vjerujemo da su odnosi i relaciji koje se na nivoima lokalnih i zajednica i manjih jedinica poboljšavaju, znatno utječu i na odnose koji se nalaze u samom vrhu države i da se na taj način unaprjeđuju odnosi između država“, kazao je Gungor.

Podsjetio je Udruženje općina i gradova Republike Turske pomaže brojne općine i gradove zato što to može i želi, a njih je kako ističe gotovo 300 na Balkanu, od čega je preko 70 gradova u Bosni i Hercegovini.

“Sam Mostar ima četiri bratska grada iz Republike Turske, a to su Antalija, Kayseri, Izmir i Bursa. Općine iz Republike Turske u BiH imaju jako bitne projekte koje su započeli i relizovali. Mi smo sa općinama iz BiH potpisali protokol o saradnji. U sklopu ovoga protokola uspjeli smo napraviti velike projekte”, kaže Gungor.

Napomenuo je kako je za to zaslužan prije svega Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru koji iscrpno radi na izgradnji dobrih odnosa.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir ističe kako je Bosna i Hercegovina bitan prijatelj Republike Turske i odnos među tim zemljama, a da su poklonjeni autobusi simbol zajedništva i prijateljstva koje postoji između naroda Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

“Naša država se trudi da unaprijedi odnose s BiH da oni budu još bolji nego što su sada i uvijek će podržavati razvoj BiH, stabilnost BiH i pozitivne odnose unutar države. Turska udruženja i firme su do sada na hiljade projekata realizovali u BiH. To su bili projekti koji su bili od infrastrukturalnih ulaganja pa sve do kulturno-umjetničkih manifestacija“, kazala je Kandemir.

No, kako ističe neće se stati na tome, jer planiraju već sljedeće godine organizirati projekte koji će unaprijediti kulturni život građana Mostara i poboljšati ekonomsku situaciju.

“Sretni smo jer će se Mostarci voziti u turskim autobusima“ kazala je Kandemir na tečnom bosanskom jeziku što je oduševilo brojne nazočne goste ove svečanosti u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta jer donirana tri autobusa, kako je naglasio, koristit će svim građanima, ali i gradskoj firmi Mostar bus u njihovom radu.

“Želja je svakako da ova donacija potakne i bolje odnose koji su inače jako dobri. Svakako da postoji još mnogo mogućnosti za suradnju i siguran sam da će se to ostvariti. Želim zahvaliti svojim kolegama u Republici Turskoj jer Grad Mostar ima četiri grada prijatelja u Turskoj i sigurno je i to doprinijelo“, kazao je Bešlić.

No, kako ističe svega ovoga ne bi bilo da nije bio pozitivnog poticaja iz Vlade Republike Turske preko Generalnog konzulata u Mostaru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top