Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Turska direkcija vakufa u BiH uložila je 50 mil. maraka

Turska direkcija vakufa u BiH uložila je 50 mil. maraka

Konačno je nastavljena gradnja novog sjedišta Rijaseta Islamske Zajednice u BiH. Nakon duge potrage, gradnju objekta vrijednog dvanaest miliona maraka finansirat će Republika Turska, odnosno tamošnja Generalna direkcija vakufa. O značaju ove građevine, njezinoj historiji i dugoj i ustrajnoj potrazi za novcem neophodnim za gradnju novog sjedišta za Stav piše direktor vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Piše: dr. hfz. Senaid ZAJIMOVIĆ

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice gradi se na vakufskoj parceli koja se nalazi na prelijepom mjestu u blizini šehidskog mezarja na Kovačima, u starom dijelu Sarajeva. Iz nama dostupnih vakufnama, sidžila, objavljenih historijskih izvora, ne možemo sasvim pouzdano utvrditi kojem je tačno vakufu parcela ranije pripadala. Na tom lokalitetu još skraja 15. stoljeća postojala je mahala El-Mekabir (groblja), koja se prostirala na prostoru od Miljacke preko Nadmlina prema Kovačima, gdje je bilo veliko muslimansko groblje, po kojem je mahala i dobila ime. Nekada se ova najveća nekropola starog Sarajeva protezala od Nadmlina pa prema Jekovcu do Žute tabije, i od kula u Širokcu i na Ploči do Saburine ulice, spuštajući se odatle pokraj Mišćine mahale sve do Baščaršije. Taj cijeli lokalitet, kasnije ispresijecan putevima, kao groblje, bio je vakufski (eradi vakfiyya).

U saradnji s Arhivom Generalne direkcije vakufa i na osnovu dostupnih dokumenata došli smo do podatka da je ova parcela najvjerovatnije pripadala Gazi Husrev-begovom vakufu. U posjedu smo teksta koji implicira da je Gazi Husrev-beg na tom lokalitetu uvakufio zemlju za potrebe mezarluka. Zbog nepostojanja preciznih podataka o vlasništvu, dolaskom austrougarske uprave u BiH ova je parcela upisana kao “imovina Muhamedanske vjerske općine”, čiji je sljednik Islamska zajednica. Od dolaska Austro-Ugarske na parceli nisu postojali niti su građeni objekti. Prije početka izgradnje upravne zgrade Rijaseta, Islamska zajednica je parcelu izdavala u zakup. Posljednji put korištena je za potrebe privatne firme kao stovarište građevinskog materijala. Na osnovu pravosnažnog rješenja općine Stari Grad od 2. septembra 2008. godine, u zemljišno-knjižnom izvatku uknjiženo je pravo korištenja radi izgradnje objekta upravne zgrade Rijaseta u korist IZ u BiH, odnosno Rijaseta s 1/1. Tako se kao najadekvatnije mjesto za izgradnju ovog sjedišta pokazala upravo parcela na Kovačima.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top