Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Turska: Blindirano vozilo hitne pomoći za pomoć povrijeđenima na područjima sukoba

Turska: Blindirano vozilo hitne pomoći za pomoć povrijeđenima na područjima sukoba

Ministarstvo zdravstva Turske u Diyabakiru je stavilo na raspolaganje oklopno vozilo hitne pomoći za ranjene u rizičnom područjima na kojima se vode antiterorističke akcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade lokalne nadležne institucije Ministarstva, održana je ceremonija predaje 11 vozila hitne pomoći, među kojima se nalazi i oklopno vozilo.
Mehmet Sait Avar, ispred Ministarstva, kazao je kako će oklopno vozilo hitne pomoći biti korišteno posebno prilikom terorističkih akcija u Suru, okrug Diyarbakir, na jugoistoku Turske.

Avar je dodao kako je vozilo teško 5,5 tona i da je sa svih strana, uključujući i prozore blindirano.

“Vozilo će se koristiti samo na područjima sukoba. Na taj način ćemo brže moći doći do pacijenata. Oklopno vozilo će sa područja sukoba preuzeti ranjene i predati ih drugom vozilu hitne pomoći”, kazao je Avar .

On je istakao kako pripadnici terorističke organizacije PKK tokom sukoba ne prestaju s otvaranjem vatre na oklopno vozilo i da je šest vozila hitne pomoći na tom području u stalnom stanju pripravnosti.

“Ukoliko u tom trenutku nema sukoba, možemo slobodno da uzmemo pacijente, ali ponekad nažalost iako se vidi da tim područjem prolazi vozilo hitne pomoći, sukobi se nastavljaju. Osoblje je spremno na područjima sukoba, spremno je u svakom trenutku otići na zadatak”, pojasnio je Avar i istakao kako do sada nije bilo slučajeva da se neko od osoblja povuče ili da odbije zadatak.

On je dodao da je do sada zbog različitih razloga, oko deset vozila pretrpjelo značajnu materijalnu štetu.

Na prednjem dijelu vozila bit će postavljena kamera koja će snimiti vozila koja ne budu omogućavala prolaz hitnoj pomoći, nakon čega će podaci o vozilu biti predati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com