Sportske novosti

Turnir u odbojci i fudbalu u organizaciji Centra “Yunus Emre”: Najbolje ekipe putuju u Tursku

Turski kulturni centar “Yunus Emre” organizator je drugog sportskog turnira u odbojci za djevojčice i fudbalu za dječake na kojem će najbolje ekipe, djeca iz osnovnih škola sa područja Federacije BiH koja uče turski kao drugi strani jezik, biti nagrađene putovanjem u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom sportske dvorane u Skenderiji ispunio je veliki broj školaraca iz Konjica, Travnika, Bugojna, Mostara, Busovače…

Mehmet Akif Yaman, direktor Centra “Yunus Emre” u Sarajevu naglasio je kako će u današnjem finalom dijelu takmičenja učenici iz osam najboljih ekipa odmjeriti snage.

“Ovi učenici su imali takmičenja u svojim općinama i kantonima, a pobjednici najboljih osam ekipa se takmiče. Mi učimo djecu u BiH u školama turski jezik, kroz učenje organizujemo za njih različite sportske aktivnosti, kulturne manifestacije i slično. Želimo da im ostanu lijepe uspomene na taj period”, rekao je Yaman.

Prema njegovim riječima, prve tri ekipe najboljih u odbojci za djevojčice i fudbalu za dječake bit će nagrađeni putovanjem u Tursku.

Džejla Mravić (15) iz mostarske osnovne škole “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo” jedna je od učesnica turnira u odbojci.

“Prošle godine smo osvojili drugo mjesto i išli smo u Tursku na pet dana, nadam se nagradi i ove godine, fino nam je bilo, obišli smo mnogo mjesta. Turski jezik učim od šestog razreda”, rekla je Mravić.

Nagradi se nada i Muhamed Ahmedat (13) iz Busovače.

“Ovo je prvi put, prošle godine smo ispali u prvom krugu. Volio bih otići u Tursku, učim turski jezik od šestog razreda”, rekao je Ahmedat.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button