Vijesti iz svijeta

Turkish Airlines proglašen za „najvećeg pobjednika” dok raste obim putovanja u svijetu

Turkish Airlines je proglašen za “najvećeg pobjednika” dok se globalna avijacija i turizam ponovo oporavljaju nakon naglog zaustavljanja izazvanog pandemijom COVID-19, prema francuskim finansijskim novinama.

Turski nacionalni avioprevoznik postao je prva međunarodna kompanija koja se vratila na staze profita 2021. godine nakon što se evropski aviosaobraćaj oporavio a na putu je za rekordnu zaradu u 2022., navodi se u izvještaju koji je ove sedmice objavio Los Echos.

Aviokompanija je imala neto profit od 737 miliona dolara (1,32 milijarde TL) u rvoj polovini 2022. godine. Samo u julu, Turkish Airlines je prevezao 7,8 miliona putnika, 10% više nego u julu 2019., rekordnom mjesecu u toku posljednjeg ljeta prije pandemije, piše turski Daily Sabah a prenosi BiznisInfo.

To je danas najaktivnija tradicionalna aviokompanija u Evropi, sa prosječno 1.506 dnevnih letova u evropskom zračnom prostoru početkom avgusta, znatno ispred Lufthanse (1.202) i Air Francea (1.065), navodi se u izvještaju, pozivajući se na podatke iz evropske Organizacija za sigurnost vazdušne plovidbe (Eurocontrol).

Samo niskobudžetni avioprijevoznici Ryanair i EasyJet obavljaju više letova od Turkish Airlinesa u Evropi, dodaje se.

Istanbulski aerodrom, objekat svjetske klase koji je otvoren u najpoznatijem gradu Turske 2018. godine, odigrao je veliku ulogu u uspjehu kompanije, navodi se u izvještaju.

U samo prvih sedam mjeseci 2022. godine, aerodrom je ugostio više nego tokom cijele 2019. godine, dok njegovi glavni evropski rivali i dalje zaostaju za nekih 10 do 15 posto za nivoom prije pandemije, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o međunarodnom saobraćaju, Istanbulski aerodrom je u maju i junu bio ispred londonskog Heathrowa i Charles de Gaullea u Parizu.

Turkish Airlines se popeo za šest mjesta na četvrto mjesto na globalnoj ljestvici avioprijevoznika, povećavši svoje usluge za 60%, navodi Los Echos.

Prihod Turkish Cargo, teretnog ogranka te kompanije, više se nego udvostručio od 2019. godine, poskočivši preko dvije milijarde dolara samo u prvoj polovini 2022. godine, ostavljajući iza sebe Air France-KLM, navodi se u izvještaju.

biznisinfo

Povezani članci

Back to top button