Ekonomija

Turizam u BiH preživljava od arapskih gostiju

Turistička privreda preživljava od tradicionalnih gostiju s Bliskog istoka, kazao je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH.

– Popunjenost hotela je od 30 do 80 posto – u USK-u je to bolje nego u ostalim, navodi Halilović. Svi turisti iz arapskog svijeta koji dođu u Sarajevo – idu i u Krajinu, a tamo nema velik broj kreveta, kazao je Halilović u razgovoru sa Federalnu televiziju.

Dodao je kako se neki hoteli u Sarajevu nisu ni otvorili pa se ni ne može reći da rade punim kapacitetom u odnosu na 2019.

Za Bajram je izostao dolazak turista iz Turske – razlog je loš kurs lire, objašnjava Halilović i dodaje kako smo postali skupo tržište za njih.

Halilović je upozorio da će se veliki broj radnika iz sektora turizma iseliti iz države ukoliko Vijeće ministara BiH ne promijeni uvjete za ulazak stranaca i tako omogući turističkim radnicima da spase brojna radna mjesta u ovom sektoru posebno pogođenom pandemijom.

– Mi spo postali predmet političkih ustupaka. Najviše je bilo sporno privremeno ukidanje viza građanima Saudijske Arabije. Oni nisi samo gosti u KS-u – gosti su i na Jahorini i u Mostaru i u Jajcu i u Bihaću… Nije se tražilo potpuno ukidanje viza – nego od 15. maja do 15. oktobra. Tako se primjenjuje u Albaniji, u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu – i nemaju nikakvih problema što se tiče EU-a, kazao je.

Dodao je da je veliki priliv novca iz turizma, ali da ismo spremni dočekali dosadašnjih mjesec i po dana. Čak 99 posto sadašnjih gostiju dolazi preko aerodroma u Sarajevu.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button