Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Turistički vodič – najtraženiji poziv u Sarajevu tokom ljeta

Turistički vodič – najtraženiji poziv u Sarajevu tokom ljeta

Turizam u Bosni  i Hercegovini svakim danom sve više raste, a posebno se to odnosi na područje našeg glavnog grada Sarajeva. Mediji nas svakodnevno izvještavaju o raznim statističkim podacima koji idu u prilog razvoju bosanskohercegovačkog turizma što nas svakako treba radovati, međutim o glavnim promotorima turizma, turističkim vodičima veoma malo se govori.

Zabavan i unosan posao

Posao turističkog vodiča nosi velike odgovornosti, među kojima je najvažnija ona o promociji naše domovine na što bolji način. Stoga, veoma je važno da turistički vodič bude osoba stručna za to, a ko može bolje dočarati ljepote svoje domovine i njene historijske sadržaje od diplomiranih historičara. Upravo su historičari najstručnije osobe kada je riječ o ovom pozivu, pa je ovaj poziv kao stvoren za njih. Nažalost, uslijed velike potražnje turističkih vodiča zbog sve većeg broja turista, veliki broj je onih agencija koje priliku daju manje stručnom kadru, što je praksa koju bi trebali izbjegavati. Ovaj posao za turističkog vodiča donosi dosta izazova, putovanja i nepredvidivih situacija, što je naravno dodatni izazov za sve one koji imaju potrebne kvalitete za obavljanje ovog posla. Bitno je istaći da je ovaj posao jedan od plaćenijih poslova, posebno u ljetnom periodu kada je priliv stranih turista dosta veći nego u zimskim mjesecima. Najčešće destinacije koje turisti posjećuju su veći gradovi, izvorišta, planine i vodopadi, a raznovrsna turistička ponuda koju nudi naša domovina omogućava i onim najizbirljivijim da u Bosni i Hercegovini nađu nešto za sebe.

Sarajevo najposjećeniji grad

Naravno, razumljivo je da je Sarajevo kao glavni grad naše domovine Bosne i Hercegovine najposjećenija destinacija, što svakako ne treba da čudi, jer je to praksa i u zemljama okruženja. Sarajevo je također i jedna vrsta „tranzitne“ zone zbog povoljnog geografskog položaja, pa tako svi oni koji žele da posjete planine u okolini Sarajeva, Mostar, Travnik ili Jajce najprije posjete naš glavni grad. Poznato je da Sarajevo ima i najveći aeredrom, pa je i to jedan od razloga zbog čega turisti prvo „navrate“ u grad na Miljacki. Posebno se to odnosi na veliki broj turista iz S. Arabije, Katara, Omana, Kuvajta i UAE, kojima je naš glavni grad prva destinacija na njihovom putovanju. Predstojeći Sarajevo Film Festival, još jedan je razlog povećanog interesa za posjetu našoj domovini, a i prilika za cjelokupnu zaradu ne samo Sarajeva, već i ostatka Bosne i Hercegovine.

Ostaviti dobar utisak

Posao vodiča bilo da se oni nalaze u Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Travniku i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine je da na sve one koji dolaze u posjetu našoj zemlji ostave što bolji utisak kako bi i oni dalje promovisali našu zemlju u svojim državama, te na taj način privukli neke od njih da im se sljedeći put pridruže u pohodu prema Bosni  i Hercegovini. U prilog turističkim vodičima ide i to da  se svake godine broj turista sve više povećava, mnogi se ponovo vrate, ali ovaj put sa nekim od svojih prijatelja što je dokaz dobro odrađenog posla od strane turističkih vodiča. Nama preostaje da promovišemo svoju zemlju kada nam se god ukaže prilika za to, a to će sasvim sigurno barem malo olakšati posao našim sugrađanima turističkim vodičima.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com