Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > TRT donirao BHRT-u opremu za digitalni studio i reportažna kola u vrijednosti 1. mil KM

TRT donirao BHRT-u opremu za digitalni studio i reportažna kola u vrijednosti 1. mil KM

Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji, o digitalnoj opremi koju Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u situaciji u kojoj se nalazi, ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi zbog nedostatka finansijskih sredstava, istakao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović Turska radio-televizija (TRT) uručila je donaciju u vidu tehničke opreme Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u vrijednosti od 500.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o donaciji u vidu reportažnih kola i opreme za jedan digitalni studio, koja će prema riječima čelnih ljudi BHRT-a u značajnj mjeri poboljšati proizvodnju i emitovanje programa BHRT-a.

“Ona podrazumijeva kompletnu opremu za jedan digitalni studio i reportažna kola potpuno opremljena koja će nam omogućiti da radimo prenose i program van zgrade BHRT-a. Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji, o digitalnoj opremi koju Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u situaciji u kojoj se nalazi, ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi zbog nedostatka finansijskih sredstava”, istakao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Naglasio je da ovakav gest ima izuzetno veliki značaj za održanje funkcije javnog-medijskog servisa BiH. Najviše su, kako je kazao Karamehmedović, zahvalni generalnom direktoru TRT-a Šenolu Goki, koji je pokazao veliki lični napor da izađe ususret BHRT-u i da im pomogne da dobiju ovako vrijednu donaciju.

“To je plod nekoliko razgovora koje smo imali u prethodnom periodu od imenovanja ovog menadžmenta BHRT-a. Imali smo i dvije posjete centrali TRT-a u Ankari gdje smo imali priliku i da vidimo svu tu opremu i da na neki način odaberemo ono što nam je potrebno”, pojasnio je Karamehmedović.

Prema njegovim riječima, ova donacija je sasvim sigurno ojačala odnose BHRT-a i TRT-a koji su i prethodnih godina bili na visokom nivou.

“Ovo je zasigurno najveća donacija Radio-televiziji BiH od njenog postanka i zbog toga je njen značaj i veći. Posebno je važno što ona dolazi od prijateljskog TRT-a, odnosno iz prijateljske zemlje Turske”, poručio je Karamehmedović.

Generalni direktor bosanskohercegovačke radio-televizije je ovom prilikom komentarisao i tešku situaciju koja vlada u javnom RTV servisu BiH kazavši da je “situacija izuzetno složena, prvenstveno zbog finansijskih problema sa kojima smo suočeni posebno posljednjih godinu dana, koji su izazvani drastičnim padom naplate RTV takse”.

“Sadašnji model naplate RTV takse preko fiksnih telefona tri telekom operatera nije adekvatan i na taj način BHRT ne može sačuvati svoju opstojnost. Pored toga, imamo i problem funkcioniranja sistema javnog emitiranja u BiH, jer potražujemo velika sredstva od dva entitetska emitera što je sve zajedno dovelo do izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi BHRT”, pojasnio je Karamehmedović.

Ukoliko ubrzo ne bude kvalitetnog rješenja ovog problema u smislu određivanja novog načina naplate RTV takse kroz izmjenu određenih zakona na nivou države i dva entiteta, generalni direktor BHRT-a navodi kako će se na određeni način dovesti u pitanje i opstanak Radio-televizije BiH.

“Mi smo već od 1. juna značajno smanjili produkciju programa, prije svega, da bismo ostvarili uštede. Plan je da i nakon završetka Evropskog prvenstva u nogometu, odnosno obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, razmotrimo situaciju i smanjimo produkciju, odnosno proizvodnju programa na minimum zadržavajući, prije svega, informativni program i ostale programe koje moramo emitovati s obzirom na to da imamo ugovore sa partnerima”, poručio je Karamehmedović.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu kroz državne institucije, odnosno Parlament BiH, biti ponuđeno kvalitetno rješenje.

Pomoćnica generalnog direktora BHRT-a Dženita Jusufbegović kazala je da je TRT donirao BHRT-u reportažna kola – digitalna 16/9 formata.

“Radi se o kolima koja imaju full osam kamerolanaca sa mogućnošću daljeg proširenja. S njima možemo raditi sve sportske prenose, ‘žive’ događaje, koncerte, razna otvaranja i manifestacije i proizvesti signal u digitalnoj formi kojeg možemo poslati u svijet ravnopravno svim evrovizijskim članicama”, istakla je Jusufbegović.

Prema njenim riječima, osim reportažnih kola, TRT je donirao i opremu za opremanje jednog kompletnog digitalnog studija.

“Tu se radi o opremanju news studija, također u 16/9 formatu sa kompletnim matičnim sistemom, najmodernijim audio i video mikserima, serverima i ostalom pratećom opremom. Kompletna donacija košta oko 500.000 eura. Ova oprema je jako značajna za dalji razvoj BHRT-a, jer je opšte poznato da je BHRT do sada proizvodio analogni signal. Uz sopstvenu pomoć je prošle godine digitalizovao produkcione kapacitete, međutim, unutar zgrade. Manjkavost BHRT-a je bila što nije imao dovoljno novca da digitalizuje ta reportažna kola, kao i svoj informativno-tehnički centar”, naglasila je Jusufbegović.

Poručila je da je donacija jako značajna i da će BHRT s njom poboljšati proizvodnju i emitovanje programa.

U toku je testiranje i montiranje opreme koja će, kako je kazala Jusufbegović, u upotrebu ići najkasnije za 15 do 20 dana.

BHRT odranije posjeduje tri reportažna vozila, od toga su dva u potpunosti analogna, a jedno je poludigitalno.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top