Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Trka za demokratiju u Sarajevu: Prijavljeno 500 učesnika iz BiH i regije

Trka za demokratiju u Sarajevu: Prijavljeno 500 učesnika iz BiH i regije

 Organizatori su prijatno iznenađeni velikim interesovanem trkača i šetača iz cijele BiH i regije. Dolazak na trku, kako su naveli, najavili su i elitni trkači iz BiH i regije, a veliki interes pokazali su i mladi, posebno srednjoškolci
Druga po redu “Trka za demokratiju – 15. juli”, koja će biti održana u nedjelju, na dan pokušaja puča u Turskoj, okupit će 500 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Trka će biti održana na inicijativu ambasade Republike Turske u BiH. Organizatori su prijatno iznenađeni velikim interesovanem trkača i šetača iz cijele BiH i regije. Dolazak na trku, kako su naveli, najavili su i elitni trkači iz BiH i regije, a veliki interes pokazali su i mladi, posebno srednjoškolci.

Organizatori trke, koja počinje u nedjelju u 10 sati, obezbijedili su besplatne startnine za sve učesnike i učesnice, kao i kvalitetne trkačke pakete koji uključuju posebno dizajnirane dri fit majice. Tri najbolja učesnika i učesnice u obje kategorije bit će nagrađeni i vrijednim novčanim fondom u iznosu od 500 KM za prvoplasirane, 300 KM za drugoplasirane i 200 KM za trećeplasirane učesnike.

Trka će biti organizovana u okviru niza manifestacija kojim će biti obilježena druga godišnjica pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc podsjetio je da su i prošle godine, na godišnjicu pokušaja puča u Turskoj, organizovali različite aktivnosti.

“I ove godine ćemo se zajedno sa našim prijateljima u BiH prisjetiti ovog dana i poželjeti da se više nikada ništa slično ne ponovi i ne dogodi”, rekao je Koc.

Podsjetio je i na događaje koji su se dogodili tog 15. jula 2016. godine. Prikazivani su video zapisi i fotografije događaja u noći pokušaja puča.

“Željeli smo da se kratko prisjetimo 15. jula prije dvije godine, dešavanja iz te noći i odgovora turskog naroda i načina na koji je odbranio svoje tekovine, koju smatraju najvredniju na svijetu – tekovinu demokratije. Veoma smo sretni što u Bosancima i Hercegovcima imamo stvarne prijatelje koji su, kada nam je stvarno bilo teško i kada smo doživljavali ovo što smo doživljavali, sa nama dijelili bol, solidarisali sa nama”, pojasnio je Koc.

Kako je kazao, želja im je da bh. građani dođu u što većem broju na trku za demokratiju.

Generalni direktor Ziraat Banke u BiH Yusuf Dilaver rekao je da je ovo njegov prvi zvanični susret sa predstavnicima medija u BiH.

Podsjetio je da u BiH Ziraat Bank postoji 21 godinu, pružaju usluge i na usluzi su građanima. Kako je kazao Dilaver, svi uposlenici u 32 filijale širom BiH će nastaviti vrijedno raditi na istom principu.

“Mi ne želimo biti samo banka, želimo biti prisutni na mnogo više načina i proširiti paletu naših usluga na sve sfere života”, rekao je Dilaver.

Direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman podsjetio je da su “naoružani teroristi 15. jula 2016. željeli svrgnuti legalno izabrane predstavnike naroda u Republici Turskoj”. Međutim, kako je kazao, zaustavili su ih nenaoružani civili sa zastavama u rukama.

“Razmišljao sam tokom ovom perioda, da je ishod bio drugačiji, šta bi danas bilo sa nama. Kako vrijeme prolazi, kako se proučavaju detalji, postaje još jasnija slika koliko su ti dani bili teški za Tursku i njen narod”, rekao je Yaman.

Podsjetio je da su u tom periodu Bosanci i Hercegovci bili uz Tursku i njen narod. Govorio je i o programu obilježavanja godišnjice pokušaja puča u Turskoj od 13. do 15. jula.

“Danas će u organizaciji Anadolu Agency i Gradske uprave Istanbula biti otvorena izložba o 15. julu. Sutra će i u Goraždu u saradnji sa Savezom ratnih vojnih invalida biti jedan organizovan jedan program. Sutra će u 20 sati u Vijećnici vrliki hor TRT-a imati koncert koji će uživo prenositi TRT Turk i Hayat televizija. Zatim, 15. jula imat ćemo trku, a kasnije ćemo u Gazi Husrev-begovoj džamiji proučiti hatmu. Onda ćemo predveče obići Šehidsko mezarje Kovači i prisjetiti se i bosanskih i naših šehida”, rekao je Yaman.

Projekat su podržali ZiraatBank, Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), Institut Yunus Emre, Fondacija Maarif, Internacionalni univerzitet u Sarajevu i Natron-Hayat.

Trka je i prošle godine održana pod pokroviteljstvom ambasade Republike Turske, u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, te uz podršku Turkish Airlinesa u BiH, Ziraat Bank BH, Instituta “Yunus Emre”, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Uprave za vjerske poslove Turske i brojnih drugih organizacija.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula 2016. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top