Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Tribina VKBI-a i BNV-a: Bošnjaci nemaju dilema kako će se kretati u savremenoj evropskoj kompoziciji

Tribina VKBI-a i BNV-a: Bošnjaci nemaju dilema kako će se kretati u savremenoj evropskoj kompoziciji

Mora se zajednički definirati da su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, Sandžaku (Srbiji i Crnoj Gori), Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj, nakon 120 godina zatiranja i pokušaja uništenja, jedan narod, poručeno je sinoć u Novom Pazaru na javnoj tribini pod nazivom “Uloga bošnjačkih nacionalnih vijeća u kontekstu regionalne saradnje Bošnjaka“ koju su organizirali Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukazujući da su “sandžački Bošnjaci dio jedinstvenog nacionalnog bošnjačkog korpusa“, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju rekao da su Bošnjaci u Sandžaku autohton narod koji čini brojčanu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori.

“Ne nacionalnu manjinu, nego brojčanu jer Bosna i Hercegovina još uvijek nije dobila pravo da se legitimiše kao nacionalna država i da potpisuje međudržavne sporazume sa susednim državama o Bošnjacima koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji“, rekao je Ugljanin i podvukao da, za razliku od 19 nacionalnih zajednica, uključujući i Rome, nemaju državu iza sebe koja može da zastupa njihova ključna pitanja opstanka, politička i identitetska prava.

Prema njegovim riječima to ne znači da su Bošnjaci u lošoj situaicju jer, kako je naveo, to ne zavisi od Srbije ili Hrvatske već isključivo od upornosti Bošnjaka i Evropske unije (EU).

“Ne prima Hrvatska ili Srbija EU u svoje članstvo, nego Srbija i ostale zemlje treba da ispune obaveze da bi ušle u članstvo EU. Treba svoju pažnju da usmjerimo prema EU i da tražimo da ispoštuju sve ono na čemu počiva Evropska unija“, istakao je Ugljanin.

Ugljanin je konstatovao da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Preporod, Bošnjački institut, Merhamet i ostale krovne bošnjačke institicuje imaju puni legitimitet i kapacitet da budu jezgro i centar za sva identitetska pitanja Bošnjaka.

– Harmonizacija kulturne forme Bošnjaka- 

Govoreći na skupu gdje su prisustvovali politički predstavnici Bošnjaka Sandžaka, predsjednici općina, zastupnici u parlamentima i skupštinama, te značajan broj profesora, intelektualaca i direktora škola, predsjednik Preporoda i član Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih  intelektualaca (VKBI) prof.dr Senadin Lavić je podvukao da su Bošnjaci Bosne i Sandžaka dio istog naroda koji je razdvojen povjesnim, političkim linijama koje se zovu granice država.

“Hoćemo da ostvarimo harmonizaciju kulturne forme Bošnjaka. Bošnjaci su narod koji je prepoznatljiv po svojoj kulturi u Bosni, Srbiji, Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji. Na svim tim mjestima on jeste Bošnjak, ali ima nešto specifično. Kapa koja ga veže je bošnjačka, Bošnjak“, ukazao je Lavić predloživši da je za harmonizaciju potrebno napraviti povjest Bosne i Hercegovine i zajedno s tim povjest Bošnjaka.

Lavić koji je profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevskog univerzitata je poručio da Bošnjaci, ako su danas naučili povjesne greške o svom povjesnom biću, trebaju ih usvojiti i počisiti ih iz svojih knjiga i udžbenika, raditi na obrazovanju, bošnjačkoj književnosti, bosanskom jeziku i bosanskoj kulturi.

“Zašto ne usvojimo ta znanja koja su bitna za naš identitet nego i dalje mi vjerujemo u neke pričanije Jovana Cvijića, Vladimira Ćorovića, Vase Čubrilovića, Jefte Dedijera… Treba da rasčistimo s tim. Od osmog do 15. stoljeća Bošnjaci su imali svoj životni prostor, došao je osmanski period. Osmanski period, mesto Bosne daje nam ime Bošnjaci, Bošnaklar, i on traje do 1878. godine. Danas  mi nemamo harmonizovani cjelinu bošnjačkog naroda“, kazao je Lavić navodeći da Bošnjaci u Bosni i Bošnjaci Sandžaka i na Kosova imaju različita iskustva sa Osmanlijama.

Prema njegovom mišljenju osmanski period Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i ostalim državama regije “nisu jednako svarili i shvatili, a on je utjecao na današnju kulturu, biće i formu koju Bošnjaci u sebi nose i razvijaju, te da je 20. stoljeće iskorišćeno da se Bošnjaci interpretiraju samo kao vjerska skupina i ostatak otomanske imperije”.

– Nedostatak komunikacija veliki problem –

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) prof.dr Nedžad Mulabegović smatra da su nedostatak komunikacije, razgovora i razmjena mišljenja veliki bošnjački problem.

Prema njegovim riječima Bošnjaci, nakon genocida i svega što su preživjeli u prethodnim periodima, imaju svoju matičnu državu i “nemaju dilema kako će se kretati u savremenoj evropskoj kompoziciji“.

“Naše mjesto ili bolje rečeno, prostor našeg življenja budućih generacija mora da ima svoj garant. Taj garant je, formalno, priključenje zajednici evropskih naroda i država, to su euro i atlantske integracije“, smatra Mulabegović.

Predočeći da samo u Bosni i Hercegovini ima više od 11 hiljada udruženja građana i ostalih modaliteta građanskog udruživanja iskralistalisale su se određene stvari da VKBI, Preporod , Bošnjački institut treba da usklade programe i projekte vitalne za Bošnjake.

“To uključuje jedan cilj, koji je izuzetni značajan, a to je da, povezanost između nas Bošnjaka na balkanskim prostorima dobije jedan novi kvalitet. Ne u verbalnom smislu nego u smislu određenih rezultata i stvaranja određenih pretpostavki koje bi trebale da nas stabiliziraju. Ne samo nas kao naroda nego i da stabiliziraju Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Mulabegović saopštivši da će pored nacionalnih vijeća u Srbiji i Crnoj Gori nastaviti sa uvezivanjem nacionalnih vijeća Bošnjaka na prostoru bivše Jugoslavije.

U zaključku s tribine je rečeno da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Bosne i Hercegovine neće biti krovna institucija već će biti partner vijećima Bošnjaka u domovinskoj zemlji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top