Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Tribina o Muhammadu Aliju u općini Novi Grad: Uvodničari Vehid Gunić, Kemal Baluković i Almedin Fetahović

Tribina o Muhammadu Aliju u općini Novi Grad: Uvodničari Vehid Gunić, Kemal Baluković i Almedin Fetahović

Služba za obrazovanije, kulturu i sport Općine Novi Grad u saradnji s Bokserskim klubom Novi Grad, u petak, 10. juna, u 14 sati organizira komemoraciju velikom sporisti i humanisti Muhammadu Aliju, koji je preminuo u 74. godini. Uvodničari na tribini će biti novinar Vehid Gunić, autor knjige o Muhammadu Aliju i jedini novinar s prostora bivše Jugoslavije koji je uradio intervju s bokserskom zvijezdom i Kemal Baluković, poznati sportski komentator.

Također, jedan od uvodničara bit će i bokser Almedin Fetahović, osvajač prve zlatne medalje za Bosnu i Hercegovinu 1993. godine na Mediterinskim igrama u Monpeljeu u Francuskoj. Komemoracija će se održati u multimedijalnoj sali Općine i bit će prikazani inserti iz nekih od najpoznatijih borbi u Alijevoj karijeri.

Međunarodni olimpijski komitet je 1999. godine Alija proglasio za najvećeg sporistu 20-og stoljeć, a 1960. godine bio je Olimpijski pobjednik iz Rima i trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Pored uspjeha u boksu, Muhammmad Ali ostat će poznat kao borac za ljudska prava zbog kojih se odrekao novca, slave i titula. Iako je bio izložen zabranama i medijskom progonu vlasti, na kraju je pokazao i dokazao da borba za dostojanstvo i slobodu čovjeka nije uzaludna, što je zvanično potvrđeno dodjelom čuvene nagrade za slobodu “Presidential Medal of Freedom” 2005. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top